babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Batole > Výživa > První příkrmy > V hlavní roli těstoviny: 5 jídel, která si vaši nejmenší zamilují
V hlavní roli těstoviny: 5 jídel, která si vaši nejmenší zamilují
Těstoviny jsou základní potravinou a v naší kuchyni mají po právu své místo. Jsou levné, univerzální, snadno se uvaří, a chutnají snad každému – dětem nevyjímaje. Většina dětí s chutí zaloví v míse s těstovinami a je to skvělý způsob, jak jim poskytnout zdroj sacharidů, který je zásadní pro energii a růst.
Těstoviny můžete svým nejmenším ze začátku mixovat a později krájet na malé kousky, aby se jim dobře jedly. Ideální je s podáváním těstovin začít po ukončeném 6. měsíci (potraviny, které obsahují lepek, by mohly vyvolat potravinovou alergii).
Zde je několik receptů na pokrmy, které budou chutnat nejen vašim dětem.
Těstoviny s lososem (vhodné pro děti od 7 měsíců)
Suroviny:
- 1 malý filet z lososa bez kostí
- 50 g těstovin
- 1/2 menšího pórku (nakrájeného na plátky nebo na kostičky)
- 50 g brokolice
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 4 lžíce crème fraiche
- 5 lžic mléka
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Postup:
Dejte lososa do misky se 2 lžícemi mléka a vařte v mikrovlnné troubě po dobu 2 minut. Brokolici připravte v páře (cca 4–5 minut) a uvařte těstoviny dle návodu.
Na pánvi, s trochou olivového oleje, osmahněte nakrájený pórek, přidejte zbytek mléka, brokolici, lososa a vařte doměkka po dobu 3–4 minut. Potom vmíchejte sýr, nechte ho rozpustit a přidejte uvařené těstoviny. Nakonec vmíchejte crème fraiche a podávejte.
Tip: Místo parmazánu můžete použít i čedar a do své porce přidat trochu černého pepře.
Sýrové těstoviny s brokolicí (vhodné pro děti od 7 měsíců)
Suroviny:
- 100 g brokolice
- 50 g strouhaného sýra čedar
- 50 g těstovin
- 275 ml mléka
Postup:
Nakrájejte brokolici na malé kousky. Dejte vařit mléko a až začne vřít, vložte brokolici a vařte 5 minut. Dále přidejte těstoviny a vařte tak dlouho, dokud nezměknou (asi 5–10 minut). Potom přidejte sýr a míchejte, dokud se neroztaví. Poté můžete podávat. Před podáváním porci posypte nastrouhaným čedarem.
Tip: Zkuste také variantu s hráškem nebo zelenými fazolkami.
Ponechat očkování na rozhodnutí rodičů
Makarony se sýrem, brokolicí a květákem (vhodné pro děti od 9 měsíců)
Suroviny:
- 50 g brokolice
- 50 g květáku
- 100 g makaronů
- 25 g másla
- 25 g hladké mouky
- 1 celý bobkový list
- 275 ml mléka
- 50 g strouhaného sýra čedar (plus navíc na posypání)
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. V páře připravenou brokolici a květák (doměkka, ale stále pevné) nakrájejte na malé kousky a dejte stranou. Makarony vařte dle návodu. Zatímco se těstoviny vaří, připravte si sýrovou omáčku – v pánvi rozpusťte máslo, vmíchejte mouku, přidejte bobkový list a až začne směs bublat, za stálého míchání přilijte mléko. Nakonec vmíchejte nastrouhaný čedar.
Uvařené těstoviny dobře promíchejte se sýrovou omáčkou a nakrájenou zeleninou, posypte zbývajícím sýrem a dejte do zapékací misky. Pečte přibližně 25 minut do zlatohněda.
Tip: Zkuste přidat i jinou zeleninu – například dušenou mrkev nebo cuketu.
Čtěte také:
- Svačinky, kterým školáci neodolají: Připravte jim pokémony nebo Bagel Steak sendvič
- Inspirujte se jídelníčkem pro děti od jednoho do tří let
- Nejí vaše dítě ovoce a zeleninu? Možná mu opravdu nechutná
Špagety se špenátem a parmazánem (vhodné pro děti od 10 měsíců)
Suroviny:
- 150 g špaget
- 1 lžíce másla
- 1 celá cibule, jemně nasekaná
- 1 stroužek česneku, drcený
- 130 g čerstvého špenátu
- 150 ml crème fraiche
- citronová šťáva
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
Postup:
Dejte špagety do hrnce s vroucí vodou a vařte dle návodu. Mezitím v samostatné pánvi na másle osmahněte cibuli a česnek, přidejte špenát spolu s citronovou šťávou a duste doměkka. Poté do špenátu vmíchejte crème fraiche a parmazán. Tuto směs smíchejte s uvařenými špagetami a podávejte.
Tip: Zkuste místo špenátu použít cuketu a experimentovat můžete i s různými druhy sýrů (kozí, čedar atd.) Ujistěte se ale, že sýr, který používáte, je vyrobený z pasterizovaného mléka.
Těstoviny s kuřecím masem, pórkem a rozinkami (vhodné pro děti od 12 měsíců)
Suroviny:
- 2 pórky
- 2 nakrájené červené cibule
- 1 lžíce citronové šťávy
- 125 g hub
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 225 g celozrnných těstovin
- 60 g rozinek
- 225 g vařeného kuřecího masa
- 2 stroužky česneku
- 375 g měkkého sýru
- 125 g čedaru
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
Postup:
Pórek a houby nakrájejte na plátky, stejně tak cibuli a vše promíchejte s citronovou šťávou. Potom zeleninu osmahněte na oleji doměkka. Uvařte těstoviny dle návodu a do nich poté přidejte zeleninu, na kousky nakrájené uvařené kuřecí maso, rozinky a měkký sýr. Vše důkladně promíchejte, ochuťte česnekem (ale můžete jej vynechat) a dejte do zapékací misky. Povrch pokryjte plátky čedaru a posypte parmazánem. Pečte přibližně 25–30 minut při 200 °C do zlatohněda.
Tip: Podávejte se zeleninovým salátem nebo nakrájenou čerstvou zeleninou dle chuti dítěte.