Svačinky, kterým školáci neodolají: Připravte jim pokémony nebo Bagel Steak sendvič

Připravit dítěti do školy svačinu, kterou s nadšením sní, není mnohdy vůbec snadné. Chce to zkrátka trochu kreativity. Vyzkoušejte následující tipy, kterým vaše dítko určitě neodolá.

Cuketovo-jablečné muffiny

  • 150 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 80 g rozpuštěného rostlinného tuku
  • 200 g kyšky
  • 320 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 100 g najemno nastrouhané oloupané cukety
  • 100 g nahrubo nastrouhaných jablek
  • 70 g jablek nakrájených na malé kostičky

Těsto si připravte v robotu. Ušlehejte společně rozpuštěný tuk, vejce a cukr. Do hladké, krémovité směsi přidejte kyšku a opět umíchejte dohladka. Mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva. Cuketu oloupejte, nastrouhejte najemno. Jablka nastrouhejte nahrubo a část nakrájejte na kostičky. Všechny tyto suroviny přimíchejte do tekuté části těsta. Těsto naplňte do papírových košíčků v pečicí formě na muffiny. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C 35 minut.

Kuřecí sendvič s avokádem (1 porce)

  • 1c.png100 g kuřecích prsou (1 řízek)
  • 2 cherry rajčátka
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce oleje
  • ½ avokáda
  • 1 lžíce light majonézy
  • 2 plátky celozrnného chleba

Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a restujeme na rozehřátém oleji asi 2 minuty. Přidáme cherry rajčátka a restujeme další 2 minuty. Avokádo oloupeme, rozpůlíme, odstraníme pecku a nakrájíme na plátky. Celozrnný chleba nasucho opečeme v toustovači. Oba plátky chleba potřeme majonézou, poklademe plátky avokáda, kuřecím masem a ozdobíme opečenými cherry rajčátky.

Tip: Potřete avokádo šťávou z limetky. Dodá výbornou chuť a avokádo si zachová barvu.

Bagel Steak sendvič (1 porce)

  • 1b.png1 bagel
  • 120 g hovězího flank steaku
  • sůl, pepř
  • snítka rozmarýnu
  • 1 lžíce oleje
  • salátová okurka (škrabkou na zeleninu vytvoříme plátky)
  • kolečka rajčete
  • kadeřavý salát
  • 1 lžíce light majonézy
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 malá lžička dijonské hořčice

Maso osolíme, opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran do karamelové barvy. Vyjmeme z pánve a necháme na teplém místě cca 5 minut odpočinout. Mezitím rozkrojíme bagel, pomažeme majonézou, poklademe salátem, plátky rajčat, potřeme hořčicí. Maso nakrájíme přes vlákno na tenké plátky a rozprostřeme na bagel se zeleninou. Potřeme kečupem, naaranžujeme plátky okurky a přiklopíme horním dílem.

Sušenky pokémon

  • 1d.png100 g rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • žluté potravinářské barvivo
  • červená a černá potravinářská fixa
  • modré lentilky

Měkký tuk smícháme s vejcem a cukrem. Mouku promícháme s práškem do pečiva. Obě části těsta promícháme a vypracujeme těsto. To rozdělíme na dvě části. Jednu necháme neobarvenou a druhou část obarvíme žlutou barvou. Obě barvy těsta dáme na hodinu odpočinout do lednice. Těsto rozválíme a sklenicí vykrajujeme kolečka. Žlutá kolečka necháme jen tak, do světlých vtlačíme do středu modrou lentilku. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 170 °C 10 minut. Kolečka necháme vychladnout na mřížce. Úplně studené sušenky dozdobíme ve stylu pokémonů.

Čtěte také:

Olivové žemle

  • 1e.png20 g (půl balíčku) čerstvého droždí
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 250 ml vlažné vody
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje + další 2 na potření
  • 70 g černých oliv bez pecek
  • pár větviček čerstvého oregana (příp. 2 lžíce sušeného)

Droždí rozdrobte do mísy, posypte moučkovým cukrem a počkejte, až se rozteče (cca 2–3 minuty). Přimíchejte 100 g mouky a 200 ml vlažné vody. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě cca 15 minut odležet, než vyběhne kvásek. Mezitím si posekejte olivy na menší kousky a oregano stáhněte z větviček (máte-li čerstvé). Poté přimíchejte sůl, zbytek mouky a vody, olivový olej, vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout. Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 220 °C. Těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvořte z něj válec a ten si rozdělte na 16 kousků. Z každého kousku těsta udělejte kuličku, dejte ji na plech, a když máte na plechu všechny, nechte je ještě 15 minut kynout. Vykynuté žemle potřete olivovým olejem a pečte zhruba 25 minut dozlatova.

Olivové žemle můžete plnit různými druhy náplní, pokud z nich chcete připravit třeba svačinu na výlet nebo do školy. Konzervativcům budou chutnat plněné šunkou a sýrem, milovníci italských chutí je mohou naplnit třeba sušenými rajčaty, kapary a mozzarellou.

Ovocná smetana s vločkovým krokantem

  • 1f.pngbanán, oloupaný a nakrájený na kolečka
  • hroznové víno (nebo jiný druh ovoce podle chuti a sezony), očištěné a nakrájené
  • 500 ml kysané smetany
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 7 lžic ovesných vloček
  • 1 lžička mletého zázvoru

Nejdříve začněte posypem. Na pánvi rozpusťte máslo, nasypte do něj cukr, přidejte ovesné vločky a zázvor, promíchejte a nechte vločky zkaramelizovat. Hotové jsou, když mají středně hnědou barvu, jsou křupavé a mají oříškovou chuť. Nechte je vychladnout na složené papírové utěrce, aby se vysušily a zachovaly si křupavost. Ovoce promíchejte se smetanou a medem, rozdělte do pohárů, zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat v chladničce. Ráno ovocnou směs posypte křupavou směsí vloček, nádobu uzavřete víčkem a svačinu máte na světě.

Tip: Šance na to, že dítě spořádá připravenou svačinu, se zvyšuje, pokud mu zakoupíte obal na svačinu dle jeho výběru – ať už s jeho oblíbeným superhrdinou, roztomilým zvířátkem, pokémonem či Mimoni.

Nezapomeňte na pitný režim

Nedostatek tekutin způsobuje u dětí únavu a nepozornost, proto bychom neměli zapomínat na jejich pitný režim. Nejlepší je samozřejmě čistá pramenitá voda, ale znáte děti. Raději mají různé ovocné nápoje, které ovšem většinou obsahují hodně cukru. Jak z toho ven? Nabídněte jim jemně perlivou vodu s příchutí ovoce. Chutnat jim bude například Toma Nádech ve variantě Citron a Máta, Dobrá voda Lesní jahoda, Korunní Malinovka nebo Hanácká kyselka Pomeranč.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist