babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Předškolák > Výživa předškoláka > Zdravé svačinky > Svačinky, kterým školáci neodolají: Připravte jim pokémony nebo Bagel Steak sendvič
Svačinky, kterým školáci neodolají: Připravte jim pokémony nebo Bagel Steak sendvič
Připravit dítěti do školy svačinu, kterou s nadšením sní, není mnohdy vůbec snadné. Chce to zkrátka trochu kreativity. Vyzkoušejte následující tipy, kterým vaše dítko určitě neodolá.
Cuketovo-jablečné muffiny
- 150 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 80 g rozpuštěného rostlinného tuku
- 200 g kyšky
- 320 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
- 100 g najemno nastrouhané oloupané cukety
- 100 g nahrubo nastrouhaných jablek
- 70 g jablek nakrájených na malé kostičky
Těsto si připravte v robotu. Ušlehejte společně rozpuštěný tuk, vejce a cukr. Do hladké, krémovité směsi přidejte kyšku a opět umíchejte dohladka. Mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva. Cuketu oloupejte, nastrouhejte najemno. Jablka nastrouhejte nahrubo a část nakrájejte na kostičky. Všechny tyto suroviny přimíchejte do tekuté části těsta. Těsto naplňte do papírových košíčků v pečicí formě na muffiny. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C 35 minut.
Kuřecí sendvič s avokádem (1 porce)
- 100 g kuřecích prsou (1 řízek)
- 2 cherry rajčátka
- sůl, pepř
- 1 lžíce oleje
- ½ avokáda
- 1 lžíce light majonézy
- 2 plátky celozrnného chleba
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a restujeme na rozehřátém oleji asi 2 minuty. Přidáme cherry rajčátka a restujeme další 2 minuty. Avokádo oloupeme, rozpůlíme, odstraníme pecku a nakrájíme na plátky. Celozrnný chleba nasucho opečeme v toustovači. Oba plátky chleba potřeme majonézou, poklademe plátky avokáda, kuřecím masem a ozdobíme opečenými cherry rajčátky.
Tip: Potřete avokádo šťávou z limetky. Dodá výbornou chuť a avokádo si zachová barvu.
Bagel Steak sendvič (1 porce)
- 1 bagel
- 120 g hovězího flank steaku
- sůl, pepř
- snítka rozmarýnu
- 1 lžíce oleje
- salátová okurka (škrabkou na zeleninu vytvoříme plátky)
- kolečka rajčete
- kadeřavý salát
- 1 lžíce light majonézy
- 1 lžíce kečupu
- 1 malá lžička dijonské hořčice
Maso osolíme, opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran do karamelové barvy. Vyjmeme z pánve a necháme na teplém místě cca 5 minut odpočinout. Mezitím rozkrojíme bagel, pomažeme majonézou, poklademe salátem, plátky rajčat, potřeme hořčicí. Maso nakrájíme přes vlákno na tenké plátky a rozprostřeme na bagel se zeleninou. Potřeme kečupem, naaranžujeme plátky okurky a přiklopíme horním dílem.
Sušenky pokémon
- 100 g rostlinného tuku
- 1 vejce
- 150 g cukru moučka
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- žluté potravinářské barvivo
- červená a černá potravinářská fixa
- modré lentilky
Měkký tuk smícháme s vejcem a cukrem. Mouku promícháme s práškem do pečiva. Obě části těsta promícháme a vypracujeme těsto. To rozdělíme na dvě části. Jednu necháme neobarvenou a druhou část obarvíme žlutou barvou. Obě barvy těsta dáme na hodinu odpočinout do lednice. Těsto rozválíme a sklenicí vykrajujeme kolečka. Žlutá kolečka necháme jen tak, do světlých vtlačíme do středu modrou lentilku. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 170 °C 10 minut. Kolečka necháme vychladnout na mřížce. Úplně studené sušenky dozdobíme ve stylu pokémonů.
Čtěte také:
- Správná výživa jako prevence zubního kazu
- Naše děti jsou ohrožené dehydratací. Naučte je správně pít!
- Inspirujte se jídelníčkem pro děti od jednoho do tří let
Olivové žemle
- 20 g (půl balíčku) čerstvého droždí
- 1 lžička moučkového cukru
- 250 ml vlažné vody
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 3 lžíce olivového oleje + další 2 na potření
- 70 g černých oliv bez pecek
- pár větviček čerstvého oregana (příp. 2 lžíce sušeného)
Droždí rozdrobte do mísy, posypte moučkovým cukrem a počkejte, až se rozteče (cca 2–3 minuty). Přimíchejte 100 g mouky a 200 ml vlažné vody. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě cca 15 minut odležet, než vyběhne kvásek. Mezitím si posekejte olivy na menší kousky a oregano stáhněte z větviček (máte-li čerstvé). Poté přimíchejte sůl, zbytek mouky a vody, olivový olej, vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout. Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 220 °C. Těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvořte z něj válec a ten si rozdělte na 16 kousků. Z každého kousku těsta udělejte kuličku, dejte ji na plech, a když máte na plechu všechny, nechte je ještě 15 minut kynout. Vykynuté žemle potřete olivovým olejem a pečte zhruba 25 minut dozlatova.
Olivové žemle můžete plnit různými druhy náplní, pokud z nich chcete připravit třeba svačinu na výlet nebo do školy. Konzervativcům budou chutnat plněné šunkou a sýrem, milovníci italských chutí je mohou naplnit třeba sušenými rajčaty, kapary a mozzarellou.
Ovocná smetana s vločkovým krokantem
- banán, oloupaný a nakrájený na kolečka
- hroznové víno (nebo jiný druh ovoce podle chuti a sezony), očištěné a nakrájené
- 500 ml kysané smetany
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- 7 lžic ovesných vloček
- 1 lžička mletého zázvoru
Nejdříve začněte posypem. Na pánvi rozpusťte máslo, nasypte do něj cukr, přidejte ovesné vločky a zázvor, promíchejte a nechte vločky zkaramelizovat. Hotové jsou, když mají středně hnědou barvu, jsou křupavé a mají oříškovou chuť. Nechte je vychladnout na složené papírové utěrce, aby se vysušily a zachovaly si křupavost. Ovoce promíchejte se smetanou a medem, rozdělte do pohárů, zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat v chladničce. Ráno ovocnou směs posypte křupavou směsí vloček, nádobu uzavřete víčkem a svačinu máte na světě.
Tip: Šance na to, že dítě spořádá připravenou svačinu, se zvyšuje, pokud mu zakoupíte obal na svačinu dle jeho výběru – ať už s jeho oblíbeným superhrdinou, roztomilým zvířátkem, pokémonem či Mimoni.
Nezapomeňte na pitný režim
Nedostatek tekutin způsobuje u dětí únavu a nepozornost, proto bychom neměli zapomínat na jejich pitný režim. Nejlepší je samozřejmě čistá pramenitá voda, ale znáte děti. Raději mají různé ovocné nápoje, které ovšem většinou obsahují hodně cukru. Jak z toho ven? Nabídněte jim jemně perlivou vodu s příchutí ovoce. Chutnat jim bude například Toma Nádech ve variantě Citron a Máta, Dobrá voda Lesní jahoda, Korunní Malinovka nebo Hanácká kyselka Pomeranč.