babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Těhotenství > Výživa, pohyb > Co nejíst v těhotenství > Deset superpotravin pro správný vývoj mozku miminka
Deset superpotravin pro správný vývoj mozku miminka
Mozek vašeho miminka se začne tvořit již tři týdny po početí a jídlo, které v těhotenství jíte, hraje velmi důležitou roli v jeho vývoji. Na co se zaměřit, nám řekne expertka na výživu v těhotenství Victoria Wellsová.
Sardinky – DHA
Sardinky stejně jako ostatní tučné ryby, jsou bohatým zdrojem kyseliny dokosahexaenové (DHA), která podporuje zralost mozku a centrálního nervového systému miminka. U sardinek je navíc méně pravděpodobné, že budou kontaminované rtutí, jako tomu je u spousty jiných ryb, a také obsahují potřebný vitamin D.
Doporučení: Těhotným ženám se doporučuje konzumovat alespoň dvě porce ryb týdně, z nichž jedna by měla zahrnovat právě rybu tučnou (sardinky, makrely, sleď, tuňák, amur, tolstolobik, úhoř).
Čočka – železo
Železo je velmi důležité, protože ovlivňuje produkci chemických látek v mozku a tvorbu myelinu, který je zásadní pro řádné fungování nervové soustavy (centrální i periferní). Příliš málo železa může vést ke zhoršenému duševnímu rozvoji.
Doporučení: 14,8 mg železa denně během těhotenství (porce čočky poskytuje 6,6 mg). Vstřebávání železa zvyšuje kombinace čočky s vitaminem C, takže při přípravě jídla přidejte například papriky, zelí nebo rajčata.
Řecký jogurt – jód
Světová zdravotnická organizace WHO varuje, že nedostatek jódu během těhotenství je hlavní příčinou zbytečných psychických problémů. Skvělým zdrojem jódu jsou kromě ryb a mořských plodů i jogurty, do kterých se dnes jód uměle přidává (je tak zajištěn jeho pravidelný přísun). Navíc řecký jogurt má i více bílkovin, které působí jako prevence proti nízké porodní hmotnosti.
Doporučení: v těhotenství 250 mikrogramů jódu denně. 150 g řeckého jogurtu poskytuje 50–100 mikrogramů jódu. Přidejte do jogurtu pár kapek medu a ořechy a máte zdravou výživnou snídani.
Těhotenství týden po týdnu
Špenát – foláty
Miminko potřebuje přirozeně se vyskytující kyselinu listovou ve špenátu k vytváření nukleových kyselin (to jsou látky, které tvoří DNA) a k regulaci buněčného metabolismu. Ve špenátu obsažené antioxidanty také chrání mozkovou tkáň dítěte před poškozením.
Doporučení: v těhotenství 800 mg kyseliny listové denně. 180 g dušeného špenátu poskytuje 262,8 mikrogramů a 80 g syrového špenátu poskytuje 154 mikrogramů. Špenát k další dušené zelenině přidávejte vždy před koncem přípravy, zachová si tak důležité živiny.
Průvodce celým těhotenstvím a porodem
Vejce – cholin
Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin a železa, které jsou životně důležité pro vývoj mozku miminka. Mezi superpotraviny se vejce řadí díky vysoké hladině cholinu, který je nezbytný při vývoji paměti a celoživotní schopnost učit se.
Doporučení: 450 mg cholinu na den. Nejbohatším zdrojem jsou žloutky – jedno natvrdo uvařené vejce obsahuje 113 mg. Přidejte natvrdo uvařená vejce do listového salátu se špenátem a posypte nasucho praženými semeny (ořechy).
Para ořechy – selen
I nedostatek selenu může ovlivnit vývoj mozku vašeho dítěte. Výborným zdrojem selenu jsou například para ořechy, které jsou rovněž bohaté na mononenasycené tuky.
Doporučení: 60 mikrogramů selenu denně (což je množství, které obsahuje jeden para ořech). Vyzkoušejte třeba pastu, kterou si můžete dochutit dušenou brokolici. Smíchejte hrst para ořechů s estragonem, česnekem, olivovým olejem a citronovou kůrou a na dušenou brokolici jednoduše rozprostřete. Pochutnáte si.
Čtěte také:
- Strie: Bojujte proti nim přírodní cestou
- Snadné otěhotnění, hladký průběh těhotenství i šestinedělí? Připravte své tělo včas
- Co je dobré pít v těhotenství?
Arašídy – vitamin E
Arašídy jsou skvělé lehké jídlo, které je bohaté na bílkoviny, niacin, mononenasycené tuky a kyselinu listovou. Vysoký obsah vitaminu E se výborně doplňuje s DHA (kyselina dokosahexaenová) a také chrání membrány mozkových buněk miminka. Zvolte ale arašídy pražené nesolené nebo přírodní ve skořápce, které obsahují větší množství antioxidantů.
Doporučení: 3 mg vitaminu E denně. Můžete si dát porci přírodních arašídů (bez přidaného oleje) nebo přírodní arašídové máslo, které natřete na ovesné placky. Jednoduché a chutné občerstvení.
Dýňová semínka – zinek
Dýňová semena jsou vynikajícím přírodním zdrojem zinku, který je zásadní pro budování struktury mozku a také pro aktivaci oblasti informačních technologií, které přijímají a zpracovávají informace.
Doporučení: 10 mg zinku denně během těhotenství. Celá vyloupaná pražená dýňová semínka obsahují asi 10 mg zinku na 100 g. Jsou skvělá jako svačinka nebo je můžete přidat do listového salátu.
Sladké brambory – beta-karoten
Beta-karoten je přeměněn v těle na vitamin A, který je nutný pro vývoj centrálního nervového systému dítěte.
Doporučení: 700 mikrogramů denně. Výborným zdrojem beta-karotenu jsou sladké brambory s oranžovou dužinou. Pečte je v troubě celé se slupkou s hoblinkami másla po dobu 30 minut.
Avokádo – mononenasycené mastné kyseliny
Avokádo obsahuje vysoké množství kyseliny olejové, která pomáhá vytvářet a udržovat myelin, ochranný povlak kolem nervů v centrálním nervovém systému.
Doporučení: 25–35 % z vašeho denního příjmu kalorií by mělo pocházet z tuků, v ideálním případě tuků mononenasycených. Avokádo přidávejte do salátů nebo nakrájejte na sendviče. Také můžete avokádo mixovat s další zeleninou. Smíchejte avokádo, rajčata, limetkovou šťávu a cibulku a na světě je chutný dip.