babyweb.cz > Nákupy > Výživa > Vikingský chléb v hranatém vydání
Vikingský chléb v hranatém vydání
Co vás napadne, když se řekne „knäckebrot“? Pokud dieta a hubnutí, jste na správné cestě. Přidejte však ještě zdravý životní styl a skandinávské kořeny, ovšem v moderní úpravě…
Pokud bychom doslovně přeložili výraz knäckebrot, vyšel by nám „křehký chléb“ A přesně takový je! Lze jej považovat za jeden z nejstarších „výrobků zdravé výživy“. Hlavní složkou tohoto trvanlivého chleba, který měl původně tvar velké kulaté „placky“, je celozrnná žitná mouka. Žito je velmi vhodné pro vyváženou racionální dietu a v našem jídelníčku by rozhodně nemělo chybět zvláště proto, že výborně posiluje imunitní systém, zároveň však, vzhledem k vysokému obsahu vlákniny, blahodárně působí na činnost střev.
Jedinečné vlastnosti knäckebrotu – trvanlivost, nenáročnost skladování a nízkou hmotnost údajně využívali už Vikingové na svých dlouhých mořských (a dobyvačných) výpravách před více než 1000 lety. Dodnes by se bez knäckebrotu neobešla žádná skandinávská snídaně či studená večeře. Postupně se jeho věhlas rozšířil do sousedního Německa, odkud byl už jen krůček přes hranice k nám. Cesta to ovšem byla hodně dlouhá – trvala několik set let. Řada z nás má ještě v paměti doby, kdy se knäckebroty vozily z východního Německa.
Dnes si je ale můžeme dopřávat už i my – a to hned ve dvou variantách.
Knäckebroty Racio jsou vyráběny klasickou skandinávskou recepturou, kulatý tvar je ovšem nahrazen hranatým – modernějším a skladnějším. Pochutnat si můžete jak na Knäckebrotu Žitném, tak na Žitném obohaceném vlákninou, či dokonce Žitném s mlékem. Všechny chutnají báječně a budou skvělým křupavým doplňkem zeleninového salátu, pomazánky, či cottage cheese. Sytící efek a nízký glykemický index Knäckebrotů Racio nadchne vyznavače redukčních diet, obsah vlákniny (až 21 %), nízký obsah tuků, příznivý obsah minerálů a vitaminů pak sportovce a milovníky zdravého životního stylu. Příjemná je také energetická hodnota: jeden plátek obsahuje pouhých 150-170 KJ (v závislosti na druhu).
Racio Knackebrot žitný – balení: 200 g, doporučená cena od 31,50 Kč
Racio Knäckebrot žitný s vlákninou – balení: 200 g, doporučená cena od 31,50 Kč
Z Knäckebrotů Racio lze vykouzlit i spoustu atraktivních svačin, ale dokonce velikonoční nádivku nebo i slaný dort:
Velikonoční nádivka
6 plátku žitného Knäckebrotu Racio, 150 ml mléka, 3 vejce, 150 g šunky, hrst čerstvé kadeřavé petrželky, libečku a pažitky, 2 PL olivového oleje, špetka strouhaného muškátového květu a mletého pepře, česnek podle chuti
Knäckebrot nastrouhejte nebo rozdrťte v robotu a zalijte mlékem s rozkvedlanými oddělenými žloutky a kořením. Po 5 minutách vše rozmělněte na kaši. Dále vmíchejte šunku pokrájenou na kostičky, jemně sekané bylinky, přimíchejte olej, třený česnek a nakonec do směsi zlehka zašlehejte tuhý sníh z bílků. Směs rozetřete do pekáčku nebo remosky a zapékejte asi po dobu 15 minut, aby se na povrchu vytvořila kůrka. Nádivku chutná báječně teplá, i studená!
Dort s lososem
1 PL citronové šťávy, 2 PL křenu, 200 ml smetany, 2 PL nasekaného ledového salátu, 1 balíček žitného Knäckebrotu Racio, 75 g másla, 4 plátky želatiny, 200 g tvarohového sýra s pažitkou, 150 g uzeného lososa
Rozdrtíme Knäckebroty, rozpustíme máslo a přidáme k rozdrceným knäckebrotům. Hmotou pokryjeme dno dortové formy (o průměru 20 cm) vyložené papírem na pečení. Uhladíme a dáme na 15 minut do chladničky. Ve vodě rozpustíme 2 plátky želatiny, zahřejeme a po zchladnutí přidáme tvarohový sýr. Vyšleháme do homogenní hmoty a navršíme na vrstvu z Knäckebrotů Racio. V trošce vody rozpustíme zbylé plátky želatiny, zahřejeme a po zchladnutí přidáme ledový salát, našlehanou smetanu, křen, sůl, citronovou šťávu a kousky lososa. Vše pečlivě promícháme a rozetřeme na sýrovou vrstvu. Necháme 2 hodiny vychladit a dozdobíme dle vlastní fantazie, např. nasekanou čerstvou petrželkou, plátky oliv a citronu, případně dalšími kousky lososa.