- Toto téma obsahuje celkem 3,108 odpovědí. Do diskuze (17 účastníků) se naposledy zapojil uživatel r Raduš a poslední změna proběhla 12 let, 11 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
16.8.2011 (22:07) #882878AnonymHost
Lenko, moc a moc gratuluji!!! Nakonec to čekání za to stálo, takový pohodový porod, to je super. Mně také přišlo, že se bolesti z jakýchsi neurčitých najednou přehouply na 5ti minutové kontrakce o délce cca 40 sekund. Aspoň jsem zpětně zjistila, že jsem opravdu poslíčky neměla 🙂
Kacko, ani se mi nechce věřit, že ještě něčí miminko dělá „berany duc“ 🙂 Na pěsticky jsem zapomněla, ty samo stíhá cumlat také 🙂 Jen jestli ti naši chlapi nehrají nějaké upejpavky, když vidí prsa. V dospělosti je to ale přejde 😀 😀 😀 Jakmile začne „útočit“ na bradavku, tak se samozřejmě spustí mlíko a když se hned nepřisaje, tak má půlku obličeje od mlíka, dvorec je tak mokrý že mu to klouže a nemůže se chytit. Tak musím někdy prso otřít, aby měl správný nátisk jako saxofonista 🙂 S tou separační plínkou je to velká výhoda, to se musí daleko lépe přebalovat. Nakonec máchám víc hovínka já s jednorázovkama než ty s látkovkama 😀 Ale teď je to ještě sranda, hovínka nesmrdí, až budou příkrmy, to budou jiné vůně 🙂
Já sice nemám kontrolu, kolik může malý vypít, ale když jsem před necelými 14 dny zkoušela vážit před a po kojení, tak se mu při jednom kojení podařilo vypít 80 ml (ale pak zase jen 40-50). Takže možná jen nemáme odhad a ti naši prďolové můžou klidně tu stovku teďka vytáhnout. Důležité jsou přírůstky a ty naštěstí máme u miminek všechny. Zítra jdu s Maxíkem na první prohlídku k doktorovi, tak jsem zvědavá, s jakými moudry a radami půjdu domů. Dneska byl celý den vzorný až na jedno plakání po obědě spinká. Tak jsem ho chovala a zpívala mu, tak asi raději usnul, aby to nemusel poslouchat. 😛 Já mu teda zpívala už v bříšku, tak nevím, jestli si to pamatuje. Zjistila jsem, že si zpaměti moc písniček (lidových) nepamatuji, tak dneska slyšel několikrát Ach synku, synku, Severní vítr, Holka modrooká a další podobné perly z mého repertoáru. Zpíváte mimčům???16.8.2011 (22:30) #882879AnonymHostMisho, a jak tě učily rukou držet prso? Já se všude dočítám, že se má držet prsty do písmene C (palec nahoře a ostatní prsty ve spodní části prsa), ale já jsem to nikdy nedělala a když jsem to teda v zoufalství zkusila, tak se malý akorát dusil. Dělám to tak, jak mě to naučili v porodnici – ukazováček a prsteníček jsou do tvaru nůžek (jako z Kámen-nůžky-papír), prsteníček po bradavkou, ukazováček nad, aby se tím dvorec vysunul dopředu a zároveň se ukazováčkem tlačím na prso, aby mohl malý dýchat. On se totiž do prsa vždycky zaboří málem až po uši a pak nemůže dýchat. Proto mě dokáže naštvat, když vidím v časopisech jen fotky přisátých dětí, které se vůbec prsa nedotýkají. Teď už to máme tak natrénované, že už prso prostředníčkem nepodpírám a jen ukazováčkem (a někdy ukazováčkem a prsteníčkem) trochu tlačím prso nad dvorcem, aby měl malý volný nos na dýchání. Spočítala bych na prstech jedné ruky, kolikrát se mi podařilo kojit absolutně bez prstů. Možná nemám tu dokonalou (a jedinou správnou) techniku kojení, ale hlavně že kojím a malý se dostatečně napije. Jak jsem ti psala – u mě se během pobytu v porodnici vystřídaly všechny dětské sestry, ale žádné se nepodařilo malého přiložit tak, aby sál. Když se poprvé doma přisál, tak jsem myslela, že se štěstím zblázním, také jsem byla už pomalu smířená s tím, že prostě kojení z prsa není pro nás. Možná už je malý stresovaný dopředu a ty také. Já jsem jednou byla tak zoufalá, že se nechce přisát, že jsem ho položila na postel, kde jsem seděla a říkám mu, tak si řvi, když se nechceš napít a začala jsem brečet také (nad svojí neschopností). Naštěstí byl u nás manžel, takže malého i mě mohl utěšovat.
17.8.2011 (10:44) #882880AnonymHostTeda, já mám tak hodné miminko. Dneska jsem spala 6h. Tedy ne v kuse, ale i tak je to paráda. V půl 12 pokadila komplet všechno na přebalováku :), ještě to přebalování nějak nemám vychytané, tak mi to strašně dlouho trvá. Pak jsme daly jídlo a pak už jen krmení po 3h. Jsem moc ráda, že chtěla až po těch 3. Doted se budila hlady po 2 nebo 1,5h, to se toho v noci pak moc nenaspalo, zvlášt, když si vzpomněla, že mezi bude kadit, čůrat a tak … Ale v porodnici říkali, že mám krmit, jak si řekne, abych se dobře rozkojila. Postupně zkusím hlídat, aby ty intervaly byly delší … obzvlášt v noci.
Jediné, co mě ted trochu trápí, že mi malá moc nechce z 1 prsu. V noci se najedla z jednoho, to druhé hodně bolelo, tak jsem z něj poprvé trochu odstříkala, abych ulevila a pak mi z něj 2x nechtěla. Přitom mléko tam bude. Tak uvidím během dneška, doufám, že jsem to tím odstříkáním nějak nepokazila.17.8.2011 (16:36) #882881r RadušRegistrovaný uživatelMisho já mastím emulzí Excipal ULipolotio koupí se jen v lékárně stojí přes 100kč je na středně až extrémě vysušenou pokožku hodně jsem ji používala u dcery tenkrá mi ji Dr. předepisovala na recept protože jako malá měla tu pokožku hodně suchou. A hlavně od indulony mi voní 😀
S tím kojením já taky přidržuju prso než se malý chytne prsty do tvaru nůžek a pak už jak saje tak prso už nedržím jen kontroluji, aby měl u nosánku místo na dýchání.
Lenko přikládej i k tomu druhému prsu já jsem dceru od 5-7měsíce kojila už jen z jednoho a bylo to děsné jak sem měla jedno prso popřád nalété a druhé splasklé.
Zkus třeba jinou polohu např.fotbalová ségra tak kojila kukni i na odkaz: http://www.maminkam.cz/polohy-pri-kojeniJá zas bojuji s Martínken s usínáním když neusne u prsa a dám ho jen tak do postýlky ať spí tak se děsně vzteká, ale nechci aby pořád usínal u prsa tak teď jsem ho uspala v kočárku. Tento týden nám má přijít lehačka jsme to objednali i s vibracemi tak snad se tam prďolka zklidní. 8-| Dcera nám jako mimčo taky tak špatně usínala a tu lehačku jsme hodně využili…a první syn zas kojení na etapy a to má malý Marťa taky tak 🙂 chvilku baští pěkně pak u toho usne, že ho nemůžu probrat a za chvilku křičí že se nedopil :'(
Dnes jsem šla na nějaké hadříky na sebe ať můžu kojit sehnala jsem dvě halenky na šňůrku tak super…. košile já moc nemusím. Po 2,5 h jsme, ale museli domů Martínek měl hlad… spíš ale asi žízeŇ 🙂 tady je dnes pěkný pařák 30°C tak mu asi bylo horko v kočárku.17.8.2011 (17:11) #882882AnonymHostRaduš, mě jinou než fotbalovou nenaučili :). Malou jsem strkala k obou celeé dopoledne a v poledne se chytla, tak už pije zas z obou. Problém máme taky s tím jak usíná u krmení. Neustále musím budit a stejně nakonec zvládneme tak 10min. Naposled dokonce jen 5 min a byla tuhá jak špalek. V košíku se pak už nebudí, až po 2-3h. Ale hlady mi určitě nebrečí, tak to zatím neřeším. Navíc ona mě pak začne jen dumlat, což nechci. Zítra jdeme poprvé k doktorce, tak se radši zeptám, jestli to není málo. Ale strašně moc mě v porodnici překvapilo, co ten rmnous dokáže vytahat za 5min. Doma váhu nemám, ale možná ji zkusím dát na kuchyňskou :).
Ten usínací problém jsem měla už v porodnici, když se teprv dělalo mléko. Byla jsem z ní nešťastná, že si 2x nevzala. Tak mi pomohla sestřička, dost drsně ji přiložila a budila pěknýma štouchancema. Pomohlo to a krásně jsme se rozkojili. Já jsem teda jemnější, našla jsem jak ji strčit do bradičky pod prsem a tím se mi dobře budí. Taky tedy nemusím držet prso celou dobu, stačí když se chytne a slyším, že polyká.17.8.2011 (18:02) #882883AnonymHostHolky vyzkoušeli jsme snad všechny polohy a držení prsu snad všemi možnými způsoby, ale máme s přítelem pocit a doktorka to potvrdila, že je to možné, že nějaké děti nesnesou mít obličej blízko něčeho, že jim to vadí a mají pocit, že se dusí proto ho nemůžu mít ani na odhříhnut na rameni má hned hysterák. No pořád zvažuji zavolat do té laktační ligy a uvidím, je to posledn pokus, ale mlíka mám zatím dost tak to zvládáme bez nutrilonu. Dnes jsme naběhli do lékárny, koupila jsem gel Pupík, Lefax na prdíky a trubičku do zadečku a krém něajký v kelímku namíchaný Leniens tak uvidíme. Ráno mu dím 5 kapek probiotik a teď u každého jídla se dvakrát stříkne ten Lefax a u přebalování namažeme pupíkem a musím říct, že teď po jídlo poklimbává v židličce a žádné velké kroucení a pláč se nekoná. No včera jsem to museli završit tak, že dostal o půlnoci dlabání a jelikož pláč do té doby neustál a fakt měl prdíky a křeče a nešlo mu to tak jsme ho chovala v klubíčku a i tak snim spala v posteli, krmili jsme pak v půl 5 a pak až před devátou.Ale do košíku šel až v 7 to už se nekroutil a poprdlával sám. tak snad dnes už bude hajat sám Doktorka včera řekla at ho nebudím ale po těch 4 a půl hodinách jsem ho probudila aby zase nebyl hladový. To usínání je normální, malý také usíná, tak že někdy tu 60 pije 15 min. M8lokdy se stane že to vytáhne na 2x. Jen nám nejde pořád odříhnout, doktorka včera učila další polohy krom toho ramene a pořád nám nic nezabírá, je slyšet jak se snaží jako krknout ale jakoby z toho má strach a zapříčí se a pak to nejde a je z toho škytavka. No ale je to zlatíčko, dnes jsme vyzvedli rodný list tak musím zavolat na pojištovnu a nahlásit ho, ještě že to jde po tel a nemusíme tam jet. Jo k tomu kojení nám říkali, že mimčo pije intenzivně prvních 5 min pak už ne
17.8.2011 (19:22) #882884AnonymHostNám řekla laktační poradkyně, že mimi si vše potřebné vezme do 10 minut, takže stačí takhle krátké kojení. Ale dnes ten náš prďola pil k obědu minimálně 15min, pak usínal, tak jsem ho dala do postýlky, následoval příšerný řev a když se nenechal uchlácholit během 10 minut, tak jsem ho znovu přiložila a zase pil aspoň 10 minut. Nějak je poslední dva dny „nedožraný“, protože přes den chce většinou po 2h, v noci po 3h.
Dnes jsme byli na první prohlídce u doktora. Hned ve dveřích nás pochválil, že malý není nabalený, měl na sobě jen bodýčko s kr.rukávem a nebyl přikrytý ani plínkou. Vyprávěla jsem panu doktorovi, jak se malý dvakrát vykadil na UTZ a asi aby mu to nebylo líto, tak mu ten náš prďola počůral váhu 😀 Pan doktor byl ale spokojený, aspoň viděl, že má malý správnou barvu (tedy spíš žádnou barvu) moči. Malý dneska vážil 4050g, takže od porodu přibral přesně 500g (ale vlastně to přibral za něco přes 14 dní od znovu dosáhnutí porodní váhy). Obvod hlavičky se mu zvětšil z 35 na 37 cm. Ale největší šok jsem měla z délky, pan doktor teda hned říkal, že je velký, ale představte si, že má 57cm, takže za měsíc vyrostl o 7 cm!!! Teď už je mi jasné, proč se tolik nehýbe s váhou, když takhle žene do délky. A mě také chválil, že je vidět, že jsem spokojená (a malý také). No prostě na nás oba pěl jenom chválu. Bylo to moc příjemné a povzbuzující.17.8.2011 (22:30) #882885AnonymHostMisho, já bych asi neváhala a zavolala do té ligy. V Podolí chodila po pokojích paní z té ligy…kojit nás tedy učily normálně sestřičky, ale pak tam procházela paní z Laktační ligy a pomáhala těm, co to kojení nešlo … (mimochodem kurz o kojení vedla zrovna ona)
Mě se ted malá probudila až po 4h a to předtím tahala mléko jen 5 min. Tak je to asi pravda, na začátku úplně slyším, jak to do ní padá :).
U nás prdíky nejsou, ale když se kroutí mimo hlad, tak jí pomáhám klubíčkem. Většinou se pak pokadí a je klid. Když nakadí, tak ještě chvíli masírujeme bříško a cvičíme nožkama a ona většinou něco ještě přidá 🙂S tím oblékáním zatím bojuju. V porodnici byla malá v bodyčku, pak zabalená v plínce s přitaženýma ručkama a v zavinovačce. Zatím doma funguju stejně, včera dokonce navíc s dupajdama, protože byla po koupání strašně studená. Když jí rozbalím, tak je zatím dost nespokojená, takže ji utahuju jak v té porodnici … Co jí obléknu zítra ven, tak to netuším, ale má být 30, tak asi přehánět to nebudu, ale vezmu sebou dečku.
18.8.2011 (14:20) #882886r RadušRegistrovaný uživatelMáňo tak to se mi zdá 10 min málo nevím každé mimčo je jiné a každé jinak tahá , ale ségra má malého 6měsíců a kojí minimálně 15-20min. :^)
Tak to by asi ta laktační poradkyně z našeho malého nebyla nadšená spaní u prsa mu z porodnice pořád zůstalo a tak nám kojení trvá opravdu dlouho někdy tak usne a než ho proberu tak aby zas tahal tak to je zážitek 😀18.8.2011 (15:12) #882887AnonymHostNám včera mrnous zase řval tak sjme myslela že zase prdíci a pak jsme zjistili, že má hlad, tak že po vypití 70 ml které mu večer dávám dostal ještě 20 ml to bylo ve 23 hod a pak jsme šli spát a budila jsem ho na jídlo v půl 4 a ráno jedl zas až v 8 když se probudi tak jsme vyspalá, ale pak je hladový a musíme mu dávat už 70-80 ml ta 60 už mu prostě nestačí tak nevím abch ho nepřežírala, ale je hladový když nechce tak flašku pustí. Jinak už nám občas začíná jít i říhání tak snad to bude OK jinak asi kapičky a mastičky na pupík OK protože se nám už nekroutí X hodin a nepláče tak to včera a i dnes zatím v klidu. No mimčo nan procházku i v teple obléknout, my šli včera měl bodýnko dlouhý nohavice, ponožky a krátký rukáv na sluníčku OK ale pak začal plakat nasadila jsme bundičku a byl hodný, měl studené ruce tak tohle hlídat, podle ručiček a nožiček se řídím. Ráno a večer měřím teplotku pro kontrolu. Ta lahvička má jednu velkou výhodu a to že mám přehled kolik baští a večer jsme zjistili že potřebuje větší množství jídla a někdy chce už po hodince a něco.
18.8.2011 (15:40) #882888AnonymHostRaduš, určitě je taky rozdíl, jestli mimčo pije po 2 nebo 4 hodinách, po 2h mu třeba může těch 10min stačit, po 4h bych o tom pochybovala. Navíc ta poradkyně reagovala na náš dotaz k tehdy 2týdenímu miminku, u starších to bude asi jinak. Náš malý začal dobu kojení protahovat, naposledy pil 30 minut, trochu u toho podřimoval, ale tahal pořád. Na dnešek spal zase vzorně, v devět dopil, pak ve dvě a pak až ráno v půl šestý. Já jsem poprvé zalehla v devět s ním a nemělo to chybu, byla jsem v ty dvě ráno odpočatá a nechodila jsem tu jak bludná ovečka. Už jsem vypozorovala, že ať jde malý spát kdykoli a v noci se budí jednou nebo dvakrát, tak vstává na krmení mezi pátou a šestou. To je super, protože manžel vstává v 6 do práce a tak ho nebudíme moc brzo. V noci mě malý budí jen kníkáním a „povídáním“, už se hrozně dlouho nestalo, že by hlad v noci projevoval pláčem.
Prdíčky nás trošku trápí, ale není to nic vážného, stačí pochovat a uklidní se. Naštěstí se mu prdíky dobře uvolňují i bez kapiček, poprdává si i během kojení nebo přebalování. Snad to takhle vydrží.
Raduš, máš úplně úžasnou fotku vysmátého miminka. Náš Maxík má také takovou, je k sežrání a já jsem si jí dala jako tapetu do PC. Už jsem zjistila, že ho dokáží rozesmát pusinky na holé bříško při přebalování. Dneska jsem byla na krvi a vzala jsem si malého do ordinace v náručí, protože začal v kočárku pofňukávat a já bych s kočárkem dovnitř nezajela. Laborant proti tomu nic neměl a začal na Maxíka mluvit. A ta potvůrka mrňavá mu věnovala dva takové vysmáté úsměvy, že ho to samotného překvapilo.
Nikdy bych nevěřila, že malé miminko v kočárku může všude způsobit takové pozdvižení a všichni se nad ním budou rozplývat (i úplně cizí lidé).18.8.2011 (15:51) #882889AnonymHostahojky, no já teda po dnešní návštěvě doktora, jak jsem popsala ve snažilkách, taky věřím, že 10 minut kojení stačí… já furt řeším, že mám určitě málo mlíka, když ani nepotřebuju vložky do podprsenky a když zkouším jen tak ručně odstříkat, že mi to skoro vůbec nejde, jen kapky… a pak mi doktor řekne, že malej místo ideálních 20g za den přibírá 77g za den:P já se vždycky snažila ho u toho prsa udržet tak nějak 20 minut, on to taky časem začne flákat a usínat, tak jsem ho šimrala na hlavičce a on zas párkrát cucnul a pořád dokola, ale teďka už to teda asi už dělat nebudu:)
18.8.2011 (22:39) #882890v vcelka_13265Registrovaný uživatelAhoj holky,
tak koukám že řešíte kojení, teď problém teda nemám Stázinka cucá tak že by udělala každému cucflek, tuhle loudila i po babičce 🙂 Viki ta nechtěla vůbec a byl to boj a zvýtězili jsme až polohou „fotbalista“ nevím proč se tak jmenuje, ale je to že dítko leži třeba na posteli a mamka sedí bokem, takže ho má po rukou. Tu teda ráda praktikuju i teď protože tak mi vysaje i to „stojaté“ mléko co rádo tvrdne. MIsho, zkus se trochu uvolnit a nestresovat se. Jde to blbě ale určo se povede, držím palce
Doma to zatím vede spíš tatínek, je zlatej, já jsem ještě trochu unavená zítra jdu na kontrolu,vyndají mi stehy a doberu ATB, tak už to bude zase lepší. Viki ta zatím sestřičku miluje, furt jí pusinkuje, před spaním jí musíme vzit sestřičku do pokoje aby se mohla rozloučit, chce jí chovat, a fakt se krásně stára, modlíme se jen aby to vydrželo a nepřešlo v nějakou averzi :S
Máňo taky jim zpívám, teda pokud není poblíž někdo kdo by to mohl slyšet, dětem se to líbí, ale dospělák by mě mohl obvinit za prznění dětí 😀19.8.2011 (11:32) #882891AnonymHostU nás problém s kojením taky není, saje mi krásně. Těch pár minut jí zřejmě stačí, protože na včerejší prohlídce jsme měli téměř porodní váhu. Akorát mi beruška pěkně rozkousala bradavky, přestože vcucne krásně téměř celý dvorec. Jsem trochu nešťastná, co s tím, protože přisátí vždycky příšerně bolí. Mračíme se vzájemě na sebe…já jí pohledem vyčítám, že to bolí a ona na mě kouká vyčítavě, že s tou bradavkou cukám. Včera jsme zkusily silikonový klobouček na zahojení, ale nic :(. Přestože v něm mléko bylo, takže se snažila tahat i přesněj, tak se vůbec nenajedla, spíš si z toho udělala dudlík. Navíc to bolelo možná víc :(. Tak tu ted chodím nahatá, mažu prsa mastičkou a větrám.
19.8.2011 (14:11) #882892AnonymHostNo včera jsem to zkoušeli asi půl hodinky když byl cca 45 min po jídle a furt neměl dost, a 3x se přisál a jednou dokonce potáhnul ale je to trumpetka nějak nechápe, že se nesmí pouštět a musí tahat, tak sjem měla radost, dokonce to nebyl ani takový velký řev. No poloha fotbalista nevyhovuje ani malému ani mě, já zkouším polohy tanečníka a v sedě tam mi přijde nejlepší. No tak jsme včera měla radost, že by to snad nemuselo být tak marné, uvidíme. Mám brožurku z té laktační ligy tak zkoušíme. Dokonce se nám už párkrát podařilo odříhnutí,ale zatím převládá spíš škytavka. No u nás také funguje tatínek, uvidím v pondělí až budu s mrnouskem doma sama, kolik toho zvládnu a zda se vůbec dostanu z pyžama. No my byli u doktorky v úterý a včera jsem ho vážili a podle naší váhy za ty dva dny přibral 100 g a máme o malinko více jak byla porodní váha. No a já ještě 4,8 Kg dolu a jsem také na svém 🙂
-
AutorPříspěvky
- Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.