babyweb.cz > BABYWEB 2021 > PR články > Stravování v těhotenství: co jíst, jaké množství a pár tipů, když to nejde
Stravování v těhotenství: co jíst, jaké množství a pár tipů, když to nejde
Těhotenství je pro většinu žen krásné období, kdy se těší na příchod miminka. To však neznamená, že je snadné. Mnoho těhotných se musí v prvním trimestru potýkat s častými nevolnostmi a neexistuje žádná záruka, že po dvanáctém týdnu odezní.
I když mám bývá špatně, kdykoli se podíváte na jídlo, musíte si uvědomit, že stravování v těhotenství nelze dlouhodobě odbývat. Ženské tělo buduje nový život a k této náročné práci potřebuje patřičné množství energie.
Jíst za dva? Ani omylem!
Jistě znáte tvrzení, že těhotné ženy mají jíst za dva. To je však omyl, kterým se není radno řídit. Zdravé těhotenství by měl provázet nárůst hmotnosti řádově okolo deseti až patnácti kilogramů, přičemž žena může toto přibírání ovlivnit jen částečně. Některé budoucí maminky mají větší sklony k přibírání a především pak k zadržování vody v těle.
Pokud se tedy stravujete správně, ale přesto přibíráte víc, než by vám bylo milé, neklesejte na mysli. Takto získaný váhový přírůstek v těhotenství není nutné zbytečně dramatizovat. Brzy po porodu vás totiž kila opustí. Opačný případ však může platit pro ženy, které si doporučení „jíst za dva“ vezmou k srdci.
Kvůli těhotenství by měl být kalorický příjem navýšen jen zhruba o 150-250 kcal denně. To odpovídá přibližně 10 % normálního denního příjmu pro dospělou ženu. Konkrétně si toto množství kcal můžete představit jako dva banány, ½ tabulky čokolády Milka, ¾ hermelínu nebo jedno 180g balení Lipánka.
Zdravá strava je důležitější než kdy jindy!
Čerstvé ovoce a zelenina, maso, kvalitní mléčné výrobky a jiné základní potraviny jsou pro těhotnou ženu i vývoj plodu velmi důležité, jelikož z nich si lidské tělo dokáže vzít nejvíc živin. Navíc jsou to základní položky, které seženete v každém obchodě a často dokonce i ve slevě. Stáhněte si například Lidl leták pdf a uvidíte, že lze seskládat téměř celý nákup jen z akčních položek.
Vyhýbání se vysoce zpracovaným potravinám nejenže ušetří vaši peněženku, ale nebudete ani zbytečně přibírat na váze. Především si ale můžete být téměř jistá, že z pestrého jídelníčku dostanete vy i vaše nenarozené miminko všechno, co potřebujete, a nemusíte utrácet za předražené doplňky stravy.
Jak jíst při ranních nevolnostech?
Některé ženy mají bohužel tu smůlu, že přinejmenším prvních několik týdnů je trápí takzvané ranní nevolnosti. Těhotenská nevolnost obvykle nebývá nijak ohrožující a její příčinou bývají hormonální změny – ostatně jako u většiny problémů v těhotenství. Není nutné se jí nijak obávat, snad jen ve velmi výjimečných a závažných případech může vyústit v dehydrataci. I té je však možné do jisté míry předcházet.
I v případě, že vám bývá často špatně, musíte jíst. V těhotenství na tom záleží víc než kdy jindy. Oproti střevní chřipce, která za dva nebo tři dny přejde, mohou nevolnosti v těhotenství trvat velmi dlouho a není možné celou tu dobu hladovět.
Mnoha ženám pomáhá nasnídat se pomalu ještě v posteli. Připravte si na noční stolek čaj a nějaké suchary. Váš žaludek pak bude na celý den lépe připraven, než když budete otálet s prvním jídlem dne až do práce.
Zkrátka všeho s mírou
Ke stravování v těhotenství je vhodné přistupovat velmi podobně jako za „normální stavu“. Kromě alkoholu v podstatě neexistuje nic, co by bylo v těhotenství zcela zakázáno. Pokud tedy je váš jídelníček dostatečně pestrý, není vyloženě nutné z něj nic vyřazovat. A týká se to dokonce i plísňových sýrů, sushi či dokola omílané kávy.
Jezte zkrátka všechno s mírou, zaměřte se na základní nezpracované potraviny, hlídejte si dostatečný příjem tekutin a nenechte si svoje těhotenství pokazit poznámkami a nevyžádanými radami okolí.