Steak wagyu s omáčkou Béarnaise a strouhanou bramborovou plackou

Příprava 30 minut + 20 min vaření a pečení * Rozpis na 4 porce  Ingredience: 4 steaky wagyu 600/650 g brambor sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek rostlinný olej Omáčka Béarnaise: 4 co nejčerstvější žloutky 250 g másla 4 cl bílého octa 4 cl bílého vína 40 g šalotek, oloupaných a nakrájených 1 lžíce estragonu, omytého a nakrájeného […]

Příprava 30 minut + 20 min vaření a pečení * Rozpis na 4 porce


 Ingredience:

  • 4 steaky wagyu
  • 600/650 g brambor
  • sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek
  • rostlinný olej

Omáčka Béarnaise:

  • 4 co nejčerstvější žloutky
  • 250 g másla
  • 4 cl bílého octa
  • 4 cl bílého vína
  • 40 g šalotek, oloupaných a nakrájených
  • 1 lžíce estragonu, omytého a nakrájeného
  • 1 lžíce kerblíku, omytého a nakrájeného
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

Strouhaná bramborová placka:

  • Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Rukama je jemně promačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu. Ochuťte solí, pepřem a případně i muškátovým oříškem.
  • V pánvi rozpalte olej. Vytvarujte krásnou bramborovou placku, kterou na středním plameni osmahněte, dokud lehce nezhnědne. Placku otočte. Pokračujte ve smažení a pravidelně placku obracejte. Udržujte ji v teple.

Omáčka Béarnaise:

  • Přepusťte máslo (rozpusťte jej a opatrně odeberte bílou pěnu, která vyplave na povrch; světle žluté rozpuštěné máslo pak nalijte do jiné nádoby bez bílých zbytků mléka, které zůstanou vespod – nechte si pouze světle žluté rozpuštěné máslo).
  • Do hrnce vložte šalotky, ocet, víno a pepř. Varem redukujte téměř do sucha. Přilijte 10 cl vody a opět redukujte. Nechte vychladnout.
  • Přidejte žloutky a jednu lžíci studené vody. Na velmi mírném plameni za stálého šlehání zahřívejte, dokud se žloutky nezačnou srážet a nezískají jemnou a nadýchanou konzistenci. Odstavte z tepla.
  • Nepřestávejte šlehat a postupně přidávejte máslo (jako při šlehání majonézy). Přidejte sůl. Přidejte nasekané bylinky.

Na závěr:

  • Osmažte steaky v trošce silně rozpáleného oleje. Obraťte je. Až budou dostatečně propečené, přidejte oříšek másla a smažte další minutu, během níž steaky otočte, aby získaly pěkný povrch z obou stran.
  • Steaky podávejte se strouhanou bramborovou plackou a omáčkou v dobře vypadajícím omáčníku.

TIP ŠÉFKUCHAŘE: Pro vytvarování jednotlivých placek použijte vykrajovací formičky. Zevnitř je vytřete olejem a položte na pánev. Pak formičku vyplňte strouhanými bramborami. Před sejmutím formičky smažte pár minut z obou stran.

Zdroj: Tefal CeramicControl

Více o tématu: vaření

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist