Společné pečení trochu jinak: Zvládnou děti odpalované těsto?

Co se stane, když hejno dětí vypustíte do kuchyně? Pod odborným vedením vytvoří profesionální zákusky, kterými potěší celou rodinu.

20190608-img_0180-1-1100x618.jpg Celá galerie 14 Zdroj: Nedori, Petr Hoffelner

„Mami, mami, ten bílek vypadá jako sliz,“ nadšeně vykřikne dcera Anitka, když pozoruje, jak se v robotu bílky mění na sníh. Přestože mi občas v kuchyni při pečení pomáhá, děláme doma spíš koláče a buchty. Na kurzu Základů francouzské cukrařiny jsme se společně ocitly spíš náhodou a já se nemůžu zbavit pochybností. Je možné za tři hodiny naučit péct dítě (a vlastně i matku) křehké tartaletky s lahodným citronovým krémem neboli Tarte au citron, dezert Paris-Brest z odpalovaného těsta, Eclair či vyhlášený Carachoux? Upřímně – nejenže názvy neumím vyslovit, ani netuším, o jaký druh dortíku se jedná.

Nejistotu ale zřejmě pociťuji jediná, na kurzu se sešlo sedm holek různého věku a všechny se na pečení hrozně těší. Po uvítacím drinku a seznámení s pravidly mohou holky převlečené do rondonů a kuchařských čepic do kuchyně. No, spíš vědecké laboratoře, když je vše tak čisté, lesklé, z nerezu. Ale to je jen dočasné.

Největší zábava je rozbít vejce

Děti pečení milují. Stejně jako všechno to ale dělají živelně, hlasitě a s nepořádkem všude kolem sebe. Cukrářka a koordinátorka dětských kurzů IF Café Agáta Křížová se toho nebojí. Tahle drobná žena v bílé zástěře má přirozenou autoritu a v kuchyni předvádí taková kouzla, že se neposedové zklidní, hltají každé slovo a pomalu pronikají do tajů cukrařiny. A s nimi i já, pozoruji, občas přiložím ruku k dílu. A najednou mám zástěru a peču na sto procent.

V malých skupinkách pod Agátiným vedením holky míchají jednotlivé suroviny. V práci se střídají, jedna sype mouku, další škrob, třetí přidá máslo, vanilku, cukr… O rozbíjení vajec je překvapivě velký zájem a skoro to vypadá, že je to nejzábavnější činnost celého pečení. „Holky, opatrně, nesmí tam být ani kousek skořápky, jinak celé těsto zničíte,“ varuje Agáta.

Při práci s plotnou, tedy při odpalování těsta, vaření krémů nebo zahřívání surovin pomáhám já i další maminky, které se účastní. A i když rodiče na kurzu obvykle nezůstávají, vždy dětem s plotnou někdo pomáhá, aby nedošlo k bolestivým popáleninám.

Vytvořit z odpalovaného těsta věnečky a další tvary není tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. Místo krásných kulatých tvarů nám na plech vytéká hromada těsta. Hned je tu Agáta a nabízí pomocnou ruku. „Někdy se stává, že když se těsto málo odpálí, nebo se do něj přidávají vejce moc rychle, těsto je pak příliš tekuté.“

Čtěte také:

Pěkně to odsýpá

Všechny suroviny jsou připravené a navážené předem v miskách a kelímcích, takže se děti nezdržují odvažováním a hlavně nenadělají až tak velký nepořádek. I když… Občas ukápne mléko, někdo se netrefí s moukou přímo do misky. Přesto se daří v kuchyni udržovat pořádek, špinavé nádobí mizí jakoby samo. Kolem prochází neviditelná pomocnice, která doplňuje náčiní, utírá, uklízí. Děti mají full servis a nemusí se o nic starat. Věnují se jen pečení samotnému.

A taky ujídání. Není nic lepšího než vylizovat zbytky krémů z mís a kastrolů. Vždy, když k tomu dá Agáta povolení, se kolem seběhne skupinka dětí a mlsá. Prsty strkají do krémů a olizují. Ty menší pak mají krém i za ušima. Asi největší úspěch má slaný karamel, ten si zaručeně uděláme i doma.

Za tři hodiny je hotovo

Nejdřív jsme připravili krémy, potom těsto a nakonec je třeba vše zkompletovat. Korpusy naplnit a ozdobit. To je samozřejmě největší zábava. „Dejte mi ještě ten krém, já tu mám ještě věnečky,“ volá dcera a chce plnit další a další zákusky. Naštěstí korpusů je skutečně dost. Každá malá cukrářka odchází s krabicí plnou zákusků.

Na cestu ještě dostaneme osvědčení o absolvování kurzu. Ode dneška máme doma malou cukrářku a už se moc těším, co spolu upečeme příště.

10.7.2019 7:52 | autor: Redakce Babywebu.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist