babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Předškolák > Vzdělání a zábava > Co by měl umět předškolák > Společné pečení trochu jinak: Zvládnou děti odpalované těsto?
Společné pečení trochu jinak: Zvládnou děti odpalované těsto?
Co se stane, když hejno dětí vypustíte do kuchyně? Pod odborným vedením vytvoří profesionální zákusky, kterými potěší celou rodinu.
„Mami, mami, ten bílek vypadá jako sliz,“ nadšeně vykřikne dcera Anitka, když pozoruje, jak se v robotu bílky mění na sníh. Přestože mi občas v kuchyni při pečení pomáhá, děláme doma spíš koláče a buchty. Na kurzu Základů francouzské cukrařiny jsme se společně ocitly spíš náhodou a já se nemůžu zbavit pochybností. Je možné za tři hodiny naučit péct dítě (a vlastně i matku) křehké tartaletky s lahodným citronovým krémem neboli Tarte au citron, dezert Paris-Brest z odpalovaného těsta, Eclair či vyhlášený Carachoux? Upřímně – nejenže názvy neumím vyslovit, ani netuším, o jaký druh dortíku se jedná.
Nejistotu ale zřejmě pociťuji jediná, na kurzu se sešlo sedm holek různého věku a všechny se na pečení hrozně těší. Po uvítacím drinku a seznámení s pravidly mohou holky převlečené do rondonů a kuchařských čepic do kuchyně. No, spíš vědecké laboratoře, když je vše tak čisté, lesklé, z nerezu. Ale to je jen dočasné.
Největší zábava je rozbít vejce
Děti pečení milují. Stejně jako všechno to ale dělají živelně, hlasitě a s nepořádkem všude kolem sebe. Cukrářka a koordinátorka dětských kurzů IF Café Agáta Křížová se toho nebojí. Tahle drobná žena v bílé zástěře má přirozenou autoritu a v kuchyni předvádí taková kouzla, že se neposedové zklidní, hltají každé slovo a pomalu pronikají do tajů cukrařiny. A s nimi i já, pozoruji, občas přiložím ruku k dílu. A najednou mám zástěru a peču na sto procent.
V malých skupinkách pod Agátiným vedením holky míchají jednotlivé suroviny. V práci se střídají, jedna sype mouku, další škrob, třetí přidá máslo, vanilku, cukr… O rozbíjení vajec je překvapivě velký zájem a skoro to vypadá, že je to nejzábavnější činnost celého pečení. „Holky, opatrně, nesmí tam být ani kousek skořápky, jinak celé těsto zničíte,“ varuje Agáta.
Při práci s plotnou, tedy při odpalování těsta, vaření krémů nebo zahřívání surovin pomáhám já i další maminky, které se účastní. A i když rodiče na kurzu obvykle nezůstávají, vždy dětem s plotnou někdo pomáhá, aby nedošlo k bolestivým popáleninám.
Vytvořit z odpalovaného těsta věnečky a další tvary není tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. Místo krásných kulatých tvarů nám na plech vytéká hromada těsta. Hned je tu Agáta a nabízí pomocnou ruku. „Někdy se stává, že když se těsto málo odpálí, nebo se do něj přidávají vejce moc rychle, těsto je pak příliš tekuté.“
Čtěte také:
- 10 tipů pro dětskou oslavu bez stresu
- GALERIE: 10 zdravých originálních dortů pro nejmenší
- Nekřič na své dítě, radši dýchej
Pěkně to odsýpá
Všechny suroviny jsou připravené a navážené předem v miskách a kelímcích, takže se děti nezdržují odvažováním a hlavně nenadělají až tak velký nepořádek. I když… Občas ukápne mléko, někdo se netrefí s moukou přímo do misky. Přesto se daří v kuchyni udržovat pořádek, špinavé nádobí mizí jakoby samo. Kolem prochází neviditelná pomocnice, která doplňuje náčiní, utírá, uklízí. Děti mají full servis a nemusí se o nic starat. Věnují se jen pečení samotnému.
A taky ujídání. Není nic lepšího než vylizovat zbytky krémů z mís a kastrolů. Vždy, když k tomu dá Agáta povolení, se kolem seběhne skupinka dětí a mlsá. Prsty strkají do krémů a olizují. Ty menší pak mají krém i za ušima. Asi největší úspěch má slaný karamel, ten si zaručeně uděláme i doma.
Za tři hodiny je hotovo
Nejdřív jsme připravili krémy, potom těsto a nakonec je třeba vše zkompletovat. Korpusy naplnit a ozdobit. To je samozřejmě největší zábava. „Dejte mi ještě ten krém, já tu mám ještě věnečky,“ volá dcera a chce plnit další a další zákusky. Naštěstí korpusů je skutečně dost. Každá malá cukrářka odchází s krabicí plnou zákusků.
Na cestu ještě dostaneme osvědčení o absolvování kurzu. Ode dneška máme doma malou cukrářku a už se moc těším, co spolu upečeme příště.