babyweb.cz > BABYWEB 2021 > PR články > Sklo NIC neskrývá
Sklo NIC neskrývá
Jíte zdravě? Nezáleží jen na složení.
Zdravé stravování nespočívá jen v tom, co jíte a pijete. To, v čem potraviny a nápoje kupujete, skladujete, ohříváte a podáváte, je stejně důležité jako samotné produkty. V současnosti probíhá stále intenzivnější vědecký výzkum zaměřený na potenciálně nebezpečné účinky obalů potravin a nápojů na zdraví. V USA letos na jaře Panel prezidenta Obamy pro výzkum rakoviny vydal podrobnou zprávu varující před nedostatečnou regulací chemikálií, které mohou mít dalekosáhlé následky na zdraví. Francie a Dánsko již zakázaly použití bisfenolu A v obalech potravin a nápojů určených malým dětem.
Četné studie doporučují používat skleněné obaly a nádoby. Sklo je přírodní materiál, který je chemicky stálý a nepropustný. Díky těmto jedinečným vlastnostem zajišťuje sklo nejlepší a nejzdravější ochranu potravin a nápojů.
Čisté a přírodní
Sklo je 100% přírodní, je vyrobeno ze tří surovin: písku, sody a vápence. Sklo neuvolňuje toxické chemikálie, takže nepoškozuje přírodu ani lidské zdraví.
Sklo nepotřebuje žádné další vrstvy či přísady, aby chránilo potraviny a nápoje, uchovávalo chuť, nekorodovalo či zachovávalo perlivost nápojů. Neobsahuje bisfenol A (chemikálii, která je podobná estrogenu) či jiné škodlivé látky, které jsou obsaženy v jiných obalových materiálech. Sklo je stoprocentní sklo.
Sklo dokonale chrání
Sklo nejlépe chrání potraviny a nápoje, protože to dobré uchovává uvnitř a to špatné vně. Skleněný obal zachová vitamíny, chrání původní chuť, šumivost i čerstvost. Působí jako přirozená bariéra proti bakteriím a brání poškození obsahu v důsledku změny teploty. Zelené a hnědé sklo chrání před ultrafialovým slunečním zářením.
Sklo je také bezpečný a vhodný materiál pro použití v mikrovlnné troubě, snadno se čistí a sterilizuje. Sklo má všechny tyto vlastnosti prostě proto, že nereaguje s potravinami a nápoji, které chrání, a nijak je neovlivňuje.
Věděli jste, že…?
Sklo je jediným obalovým materiálem pro potraviny a nápoje, který nepodléhá registraci podle nařízení REACH (registrace, hodnocení, povolování a omezování chemických látek). Toto nařízení EU vyžaduje od výrobců povinnou registraci všech materiálů a látek, které mohou mít škodlivé účinky na lidské zdraví.
Sklo má jako jediný obalový materiál hodnocení GRAS (obecně považováno za bezpečné) od amerického úřadu FDA (Správa potravin a léčiv).
Recyklované skleněné obaly jsou podle práva Evropské unie považovány za neutrální: skleněné obaly mohou být bez testování přijímány na skládky neutrálního odpadu.
Pokud jde o uchovávání potravin a nápojů, 74 % evropských spotřebitelů dává přednost sklu před plasty, kartony či plechovkami (Insites, 2008). Hlavním důvodem je fakt, že sklo má schopnost chránit zdravotní nezávadnost a chuť potravin a zároveň je šetrné k životnímu prostředí.
V celosvětovém průzkumu (IPSOS, 2009) se ukázalo, že rodiče dávají přednost kojenecké výživě ve skle, protože věří, že sklo chrání čerstvost produktu, je bezpečné a zdravotně nezávadné a umožňuje snadné rozpoznání produktu uvnitř obalu.
V roce 2010 se Dánsko stalo první zemí Evropské unie, která zakázala nádoby s obsahem bisfenolu A (BPA) určené na potraviny a nápoje pro děti do tří let. Již dříve Kanada a čtyři státy USA zakázaly BPA v kojeneckých láhvích.
74 % evropských spotřebitelů dává přednost skleněným obalům (TNS, 2010), sklo však přesto z regálů obchodů mizí! Podíl segmentu skleněných obalů poklesl z 32 % v roce 2000 na 26 % v roce 2010.
Více informací najdete na www.friendsofglass.cz
Objednejte si vzorek NIČEHO na www.nothingisgoodforyou.cz