Sklo NIC neskrývá

Jíte zdravě? Nezáleží jen na složení.

Zdravé stravování nespočívá jen v tom, co jíte a pijete. To, v čem potraviny a nápoje kupujete, skladujete, ohříváte a podáváte, je stejně důležité jako samotné produkty. V současnosti probíhá stále intenzivnější vědecký výzkum zaměřený na potenciálně nebezpečné účinky obalů potravin a nápojů na zdraví. V USA letos na jaře Panel prezidenta Obamy pro výzkum rakoviny vydal podrobnou zprávu varující před nedostatečnou regulací chemikálií, které mohou mít dalekosáhlé následky na zdraví. Francie a Dánsko již zakázaly použití bisfenolu A v obalech potravin a nápojů určených malým dětem.

Četné studie doporučují používat skleněné obaly a nádoby. Sklo je přírodní materiál, který je chemicky stálý a nepropustný. Díky těmto jedinečným vlastnostem zajišťuje sklo nejlepší a nejzdravější ochranu potravin a nápojů.

Čisté a přírodní

Sklo je 100% přírodní, je vyrobeno ze tří surovin: písku, sody a vápence. Sklo neuvolňuje toxické chemikálie, takže nepoškozuje přírodu ani lidské zdraví.

Sklo nepotřebuje žádné další vrstvy či přísady, aby chránilo potraviny a nápoje, uchovávalo chuť, nekorodovalo či zachovávalo perlivost nápojů. Neobsahuje bisfenol A (chemikálii, která je podobná estrogenu) či jiné škodlivé látky, které jsou obsaženy v jiných obalových materiálech. Sklo je stoprocentní sklo.

Sklo dokonale chrání

Sklo nejlépe chrání potraviny a nápoje, protože to dobré uchovává uvnitř a to špatné vně. Skleněný obal zachová vitamíny, chrání původní chuť, šumivost i čerstvost. Působí jako přirozená bariéra proti bakteriím a brání poškození obsahu v důsledku změny teploty. Zelené a hnědé sklo chrání před ultrafialovým slunečním zářením.

Sklo je také bezpečný a vhodný materiál pro použití v mikrovlnné troubě, snadno se čistí a sterilizuje. Sklo má všechny tyto vlastnosti prostě proto, že nereaguje s potravinami a nápoji, které chrání, a nijak je neovlivňuje.

Věděli jste, že…?

Sklo je jediným obalovým materiálem pro potraviny a nápoje, který nepodléhá registraci podle nařízení REACH (registrace, hodnocení, povolování a omezování chemických látek). Toto nařízení EU vyžaduje od výrobců povinnou registraci všech materiálů a látek, které mohou mít škodlivé účinky na lidské zdraví.

Sklo má jako jediný obalový materiál hodnocení GRAS (obecně považováno za bezpečné) od amerického úřadu FDA (Správa potravin a léčiv).

Recyklované skleněné obaly jsou podle práva Evropské unie považovány za neutrální: skleněné obaly mohou být bez testování přijímány na skládky neutrálního odpadu.

Pokud jde o uchovávání potravin a nápojů, 74 % evropských spotřebitelů dává přednost sklu před plasty, kartony či plechovkami (Insites, 2008). Hlavním důvodem je fakt, že sklo má schopnost chránit zdravotní nezávadnost a chuť potravin a zároveň je šetrné k životnímu prostředí.

V celosvětovém průzkumu (IPSOS, 2009) se ukázalo, že rodiče dávají přednost kojenecké výživě ve skle, protože věří, že sklo chrání čerstvost produktu, je bezpečné a zdravotně nezávadné a umožňuje snadné rozpoznání produktu uvnitř obalu.

V roce 2010 se Dánsko stalo první zemí Evropské unie, která zakázala nádoby s obsahem bisfenolu A (BPA) určené na potraviny a nápoje pro děti do tří let. Již dříve Kanada a čtyři státy USA zakázaly BPA v kojeneckých láhvích.

74 % evropských spotřebitelů dává přednost skleněným obalům (TNS, 2010), sklo však přesto z regálů obchodů mizí! Podíl segmentu skleněných obalů poklesl z 32 % v roce 2000 na 26 % v roce 2010.

Více informací najdete na www.friendsofglass.cz

Objednejte si vzorek NIČEHO na www.nothingisgoodforyou.cz

27.10.2010 5:31 | autor: Redakce Babywebu
Více o tématu: dětipotraviny

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist