Recepty z biopotravin, recepty pro zdraví

Recepty z biopotravin, recepty pro zdraví.

Salát z kuskusu

Potřebujete:

  • 400g mrkve
  • 350g cukety
  • 400g lilku
  • 100g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 2 špetky šafránu (nebo lžička kurkumy)
  • lístek máty peprné
  • svazek hladké petržele
  • lžička kayenského pepře
  • 5 lžic oleje
  • 2 svitky skořice
  • 350g kuskusu
  • 80g rozinek
  • 200g nízkotučného jogurtu
  • lžička mleté skořice
  • 2 lžičky sladké papriky

Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cukety omyjeme, nakrájíme na 2 cm silná kolečka a osolíme. Lilky rozkrojíme na čtvrtky a ty nakrájíme na plátky (Doporučuje se posypat je solí, aby se z lilku dostala nahořklá šťáva). Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.

Zeleninový vývar přivedeme k varu se šafránem a kayenským pepřem. Petržel a mátu omyjeme, otrháme od stonků a jemně nasekáme.

Tři lžíce oleje rozehřejeme na pánvi. Lilky a cukety osušíme a postupně po částech dobře opečeme na rozpáleném oleji. Lilky vyndáme z oleje a na horkém oleji opékáme asi minutu česnek, cibuli a celou skořici.

Na pánev přidáme kuskus a krátce opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rozinky a nádobu přikryjeme poklicí. Snížíme teplotu a kuskus dusíme při střední teplotě 15 minut.

Do jogurtu přidáme mátu, sůl, skořici a mletou papriku a dobře promícháme. Do směsi vmícháme dřevěnou lžící kuskus, zbývající olej a petržel a salát upravíme na talíř. K salátu podáváme jogurtovou omáčku.

Nákyp ze zelené špaldy

Potřebujete:

Na nákyp:

  • 100g másla
  • lžíce oleje
  • 200g zelené špaldy
  • 750ml zeleninového vývaru
  • svazek jarních cibulek
  • 250g rajčat
  • 3vejce
  • 200g strouhané goudy
  • 80g šrotu ze zelené špaldy
  • lžíce sekané pažitky
  • lžíce sekané petržele
  • sůl
  • pepř
  • špetku muškátového květu
  • tuk na formu

Na omáčku:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce olivového oleje
  • sklenice rajčatového pyré (800g)
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu
  • sůl
  • pepř
  • lžíce cukru
  • 3 lžíce balzaminkového octa

Na nákyp rozehřejeme v hrnci lžíci másla a oleje. Na tuku opečeme špaldu, zalijeme vývarem a necháme asi padesát minut bobtnat.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky. Rajčata očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Vejce rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků. Goudu, šrot, zbývající máslo, vaječné žloutky, čtvrtky rajčat a bylinky smícháme se špaldou, osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým květem. Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Těsto přendáme do hranaté formy a pečeme v troubě při 200 stupních asi 40 minut.

Na omáčku oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Cibuli a česnek opečeme na oleji. Přidáme rajčata a povaříme asi 10 minut.

Omáčku propasírujeme sítem. Vmícháme parmezán a omáčku ochutíme solí, pepřem, cukrem a balzaminkovým octem.

Špaldový nákyp vyklopíme, nakrájíme na řezy a podáváme s rajčatovou omáčkou.

Ječná polévka se zeleninou

Potřebujete:

  • 1 cibuli
  • čtvrt bulvy celeru
  • 2 mrkve, 1 stonek pórku
  • 4 listy kapusty
  • 3 brambory
  • lžíce másla
  • 50g ječného šrotu
  • sůl
  • špetka pepře
  • 1 žloutek
  • 125g smetany
  • sekaná pažitka

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Kostky cibule podusíme na horkém zpěněném másle až zesklovatí a pak přidáme zbylou zeleninu s ječmenem. Vše zalijeme 1500 ml vody. Přidáme koření a při mírné teplotě zvolna vaříme půl hodiny.

Polévku zahustíme žloutkem a smetanou, posypeme pažitkou.

Jáhlíkovy slané placky

Potřebujete:

  • 200g jáhel
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev
  • sůl
  • olej
  • 3 lžíce namočených ovesných vloček
  • olej na smažení

Jáhly uvaříme na kaši (1 díl jáhel, 2 díly vody) a necháme vychladnout. Nakrájíme cibuli najemno a osmažíme dozlatova. Smícháme jáhly, cibuli a nastrouhanou mrkev. Nakonec přidáme ovesné vločky tak, aby se hmota dobře spojila. Mokrýma rukama tvarujeme placičky, které osmažíme na trošce oleje nebo upečeme v troubě dozlatova.

Palačinky královny Pohanky

Potřebujete:

  • 300g pohankové mouky
  • 600 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce moučkového cukru nebo medu
  • zavařeninu (doporučujeme Zwergenwiese)
  • sekané ořechy

Mouku, olej, cukr a sůl rozmícháme v mléce na hladké těsto. Přidáme vejce a necháme 15 minut odstát. Teflonovou pánev pokapeme olejem, nalijeme na ni těsto a osmažíme po obou stranách. Ještě teplé potřeme zavařeninou, posypeme sekanými ořechy, stočíme a klademe na talíře. Těsně před podáním můžeme dozdobit šlehačkou a posypat kakaem nebo skořicí.

Pomazánka prababičky Cizrnky

Potřebujete:

  • 200g cizrny
  • 2-3 lžíce sezamové omáčky tahini
  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • sůl

Cizrnu namočíme přes noc v dostatečném množství vody. Další den uvaříme doměkka, pozor – solíme až na konci varu. Nevyvařenou vodu slijeme do šálku. Vychladlou cizrnu mixujeme za stálého přilévání vody na hladkou hmotu.

Ochutíme prolisovaným česnekem, olivovým olejem a sezamovou omáčkou tahini. Pomazánka se hodí na celozrnné pečivo nebo crackery. Můžeme dozdobit nasekanou zelenou pažitkou nebo „hoblinkami“ z mrkve. Čerstvý česnek posiluje imunitu. Pokud nemají vaše děti rády česnek, můžete ho nahradit najemno nasekaným pórkem.

Losos na tampický způsob

Potřebujete:

  • 4 plátky lososa (á 200g)
  • šťávu z 1 limetky
  • sůl
  • pepř
  • 3 červené papriky
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce bylinkového másla
  • 250ml zeleninového vývaru
  • 1 špetku římského kmínu
  • 1 bagetu s bylinkovým máslem (hotový výrobek)

Lososa osušíme a pokapeme limetkovou šťávou. Osolíme posypeme pepřem.

Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Papriky rozpůlíme, zbavíme semínek, omyjeme, položíme řeznou plochou na plech a v troubě grilujeme asi 20-30 minut.

Cibuli a česnek oloupeme, drobně nasekáme a na polovině bylinkového másla podusíme doměkka. Papriky necháme vychladnout, stáhneme slupky, papriky nakrájíme na proužky a přidáme k cibuli a česneku. Zalijeme zeleninovým vývarem a pod pokličkou necháme 5 minut mírně vařit.

Směs rozmačkáme a vaříme dalších 5 minut. Osolíme, posypeme pepřem a římským kmínem.

V troubě opečeme bagetu. Rybu grilujeme po obou stranách asi 6 minut a potíráme ji máslem.

Lososa podáváme s omáčkou a s opečenou bagetou.

Kokosová rýže s jahodami a ovesnými vločkami

Potřebujete:

  • 65g rýže basmati
  • 200ml kokosového mléka
  • 2 lžíce instančních ovesných vloček
  • lžíce třtinového cukru
  • kůra a šťáva z poloviny limetky
  • 250g jahod
  • 30ml citronové šťávy
  • lžíce javorového sirupu
  • 50g ovesných vloček
  • lžička medu

Rýži, kokosové mléko, instanční ovesné vločky, cukr, šťávu a kůru z limetky dáme do hrnce a přivedeme k varu. Hořák vypneme a rýži necháme asi 20 minut bobtnat. Směs několikrát promícháme.

Mezitím očistíme jahody, omyjeme je a rozkrojíme. Citronovou šťávu smícháme s javorovým sirupem. Přidáme polovinu jahod a necháme odležet. Druhou polovinu jahod rozmačkáme a dáme stranou.

Na suché pánvi orestujeme ovesné vločky a osladíme je medem. Vychlazenou rýži plníme do šálků, jemně ji stlačíme a vyklopíme. Kolem rýže rozdělíme jahodové pyré, kousky jahod a orestované vločky.

20.4.2009 5:42 | autor: Kateřina Bártová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist