babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Chci dítě > Zdravá a fit > Výživa > Recepty z biopotravin, recepty pro zdraví
Recepty z biopotravin, recepty pro zdraví
Recepty z biopotravin, recepty pro zdraví.
Salát z kuskusu
Potřebujete:
- 400g mrkve
- 350g cukety
- 400g lilku
- 100g cibule
- 3 stroužky česneku
- 500ml zeleninového vývaru
- 2 špetky šafránu (nebo lžička kurkumy)
- lístek máty peprné
- svazek hladké petržele
- lžička kayenského pepře
- 5 lžic oleje
- 2 svitky skořice
- 350g kuskusu
- 80g rozinek
- 200g nízkotučného jogurtu
- lžička mleté skořice
- 2 lžičky sladké papriky
Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cukety omyjeme, nakrájíme na 2 cm silná kolečka a osolíme. Lilky rozkrojíme na čtvrtky a ty nakrájíme na plátky (Doporučuje se posypat je solí, aby se z lilku dostala nahořklá šťáva). Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
Zeleninový vývar přivedeme k varu se šafránem a kayenským pepřem. Petržel a mátu omyjeme, otrháme od stonků a jemně nasekáme.
Tři lžíce oleje rozehřejeme na pánvi. Lilky a cukety osušíme a postupně po částech dobře opečeme na rozpáleném oleji. Lilky vyndáme z oleje a na horkém oleji opékáme asi minutu česnek, cibuli a celou skořici.
Na pánev přidáme kuskus a krátce opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rozinky a nádobu přikryjeme poklicí. Snížíme teplotu a kuskus dusíme při střední teplotě 15 minut.
Do jogurtu přidáme mátu, sůl, skořici a mletou papriku a dobře promícháme. Do směsi vmícháme dřevěnou lžící kuskus, zbývající olej a petržel a salát upravíme na talíř. K salátu podáváme jogurtovou omáčku.
Nákyp ze zelené špaldy
Potřebujete:
Na nákyp:
- 100g másla
- lžíce oleje
- 200g zelené špaldy
- 750ml zeleninového vývaru
- svazek jarních cibulek
- 250g rajčat
- 3vejce
- 200g strouhané goudy
- 80g šrotu ze zelené špaldy
- lžíce sekané pažitky
- lžíce sekané petržele
- sůl
- pepř
- špetku muškátového květu
- tuk na formu
Na omáčku:
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- lžíce olivového oleje
- sklenice rajčatového pyré (800g)
- 3 lžíce strouhaného parmezánu
- sůl
- pepř
- lžíce cukru
- 3 lžíce balzaminkového octa
Na nákyp rozehřejeme v hrnci lžíci másla a oleje. Na tuku opečeme špaldu, zalijeme vývarem a necháme asi padesát minut bobtnat.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky. Rajčata očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Vejce rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků. Goudu, šrot, zbývající máslo, vaječné žloutky, čtvrtky rajčat a bylinky smícháme se špaldou, osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým květem. Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Těsto přendáme do hranaté formy a pečeme v troubě při 200 stupních asi 40 minut.
Na omáčku oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Cibuli a česnek opečeme na oleji. Přidáme rajčata a povaříme asi 10 minut.
Omáčku propasírujeme sítem. Vmícháme parmezán a omáčku ochutíme solí, pepřem, cukrem a balzaminkovým octem.
Špaldový nákyp vyklopíme, nakrájíme na řezy a podáváme s rajčatovou omáčkou.
Ječná polévka se zeleninou
Potřebujete:
- 1 cibuli
- čtvrt bulvy celeru
- 2 mrkve, 1 stonek pórku
- 4 listy kapusty
- 3 brambory
- lžíce másla
- 50g ječného šrotu
- sůl
- špetka pepře
- 1 žloutek
- 125g smetany
- sekaná pažitka
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Kostky cibule podusíme na horkém zpěněném másle až zesklovatí a pak přidáme zbylou zeleninu s ječmenem. Vše zalijeme 1500 ml vody. Přidáme koření a při mírné teplotě zvolna vaříme půl hodiny.
Polévku zahustíme žloutkem a smetanou, posypeme pažitkou.
Jáhlíkovy slané placky
Potřebujete:
- 200g jáhel
- 1 cibule
- 1 menší mrkev
- sůl
- olej
- 3 lžíce namočených ovesných vloček
- olej na smažení
Jáhly uvaříme na kaši (1 díl jáhel, 2 díly vody) a necháme vychladnout. Nakrájíme cibuli najemno a osmažíme dozlatova. Smícháme jáhly, cibuli a nastrouhanou mrkev. Nakonec přidáme ovesné vločky tak, aby se hmota dobře spojila. Mokrýma rukama tvarujeme placičky, které osmažíme na trošce oleje nebo upečeme v troubě dozlatova.
Palačinky královny Pohanky
Potřebujete:
- 300g pohankové mouky
- 600 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce moučkového cukru nebo medu
- zavařeninu (doporučujeme Zwergenwiese)
- sekané ořechy
Mouku, olej, cukr a sůl rozmícháme v mléce na hladké těsto. Přidáme vejce a necháme 15 minut odstát. Teflonovou pánev pokapeme olejem, nalijeme na ni těsto a osmažíme po obou stranách. Ještě teplé potřeme zavařeninou, posypeme sekanými ořechy, stočíme a klademe na talíře. Těsně před podáním můžeme dozdobit šlehačkou a posypat kakaem nebo skořicí.
Pomazánka prababičky Cizrnky
Potřebujete:
- 200g cizrny
- 2-3 lžíce sezamové omáčky tahini
- olivový olej
- stroužek česneku
- sůl
Cizrnu namočíme přes noc v dostatečném množství vody. Další den uvaříme doměkka, pozor – solíme až na konci varu. Nevyvařenou vodu slijeme do šálku. Vychladlou cizrnu mixujeme za stálého přilévání vody na hladkou hmotu.
Ochutíme prolisovaným česnekem, olivovým olejem a sezamovou omáčkou tahini. Pomazánka se hodí na celozrnné pečivo nebo crackery. Můžeme dozdobit nasekanou zelenou pažitkou nebo „hoblinkami“ z mrkve. Čerstvý česnek posiluje imunitu. Pokud nemají vaše děti rády česnek, můžete ho nahradit najemno nasekaným pórkem.
Losos na tampický způsob
Potřebujete:
- 4 plátky lososa (á 200g)
- šťávu z 1 limetky
- sůl
- pepř
- 3 červené papriky
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce bylinkového másla
- 250ml zeleninového vývaru
- 1 špetku římského kmínu
- 1 bagetu s bylinkovým máslem (hotový výrobek)
Lososa osušíme a pokapeme limetkovou šťávou. Osolíme posypeme pepřem.
Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Papriky rozpůlíme, zbavíme semínek, omyjeme, položíme řeznou plochou na plech a v troubě grilujeme asi 20-30 minut.
Cibuli a česnek oloupeme, drobně nasekáme a na polovině bylinkového másla podusíme doměkka. Papriky necháme vychladnout, stáhneme slupky, papriky nakrájíme na proužky a přidáme k cibuli a česneku. Zalijeme zeleninovým vývarem a pod pokličkou necháme 5 minut mírně vařit.
Směs rozmačkáme a vaříme dalších 5 minut. Osolíme, posypeme pepřem a římským kmínem.
V troubě opečeme bagetu. Rybu grilujeme po obou stranách asi 6 minut a potíráme ji máslem.
Lososa podáváme s omáčkou a s opečenou bagetou.
Kokosová rýže s jahodami a ovesnými vločkami
Potřebujete:
- 65g rýže basmati
- 200ml kokosového mléka
- 2 lžíce instančních ovesných vloček
- lžíce třtinového cukru
- kůra a šťáva z poloviny limetky
- 250g jahod
- 30ml citronové šťávy
- lžíce javorového sirupu
- 50g ovesných vloček
- lžička medu
Rýži, kokosové mléko, instanční ovesné vločky, cukr, šťávu a kůru z limetky dáme do hrnce a přivedeme k varu. Hořák vypneme a rýži necháme asi 20 minut bobtnat. Směs několikrát promícháme.
Mezitím očistíme jahody, omyjeme je a rozkrojíme. Citronovou šťávu smícháme s javorovým sirupem. Přidáme polovinu jahod a necháme odležet. Druhou polovinu jahod rozmačkáme a dáme stranou.
Na suché pánvi orestujeme ovesné vločky a osladíme je medem. Vychlazenou rýži plníme do šálků, jemně ji stlačíme a vyklopíme. Kolem rýže rozdělíme jahodové pyré, kousky jahod a orestované vločky.