babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Chci dítě > Zdravá a fit > Alternativní léčba > Pampeliška pro celou rodinu
Pampeliška pro celou rodinu
Pampeliška je neprávem opomíjená rostlinka, kterou naleznete na každé louce. Jasně viditelné jsou pampelišky především na jaře v době květu, kdy září svými žlutými kvítky v trávě. Pampeliška však není jen plevel, ale naopak může pomoci celé vaší rodině k utužení zdraví.
Zkuste ji jako prevenci i posilu organismu pro své ratolesti i pro sebe! Pampeliška je skutečným elixírem zdraví i mládí. Nevěříte? Tak věřte – přesvědčíme vás.
Na co vše pampeliška působí?
- Je supportem onemocnění sleziny.
- Čistí krev a je podporou při dně a revmatismu.
- Pomáhá se zánětem jater.
- Eliminuje a zmírňuje cukrovku.
- Řeší únavu i tu jarní.
- Ulevuje od svědění kůže.
- Je prevencí při tvorbě lišejů.
- Regeneruje a čistí trávicí soustavu.
- Je pákou na žlučníkové kameny.
- Podpoří správný metabolismus organismu.
- Řeší lepší a správné fungování žláz s vnitřní sekrecí.
- Výborně podporuje pocení.
- Je močopudná a čistí močové cesty.
- Pomůže s řešením zadržování vody v těle.
Je očividné, že pampeliška skutečně není jen obyčejný plevel, ale užitečná bylinka a léčivka. Léčivá je celá rostlinka. Navíc málokdo ví, že je to léčivka, která roste i v zimě. Je prima udělat si na jaře pampeliškový med, přidávat listy a květ z pampelišky do zelených salátů, vaječných salátů nebo z nich udělat parádní přílohu (brambory smíchané s pampeliškou či rýže s pampeliškou).
Proč je pampeliška tak zdravá?
Pampeliška obsahuje mnoho minerálních solí, vitaminů a mimoto další léčivé látky, jako jsou inulin, hořčiny taraxacin a taraxasterin, také třísloviny a fytoncidy. Tyto látky podporují organismus při léčbě chorob látkové výměny, tedy metabolismu. Pampeliška má díky nim značné pročišťující a detoxikační účinky. Mimoto je také silným tahákem k pěstění kvalitní pleti a mladistvého vzhledu.
Jak ji konzumovat?
- Čerstvou i sušenou
- Sušený i čerstvý kořen
- Květ pampelišky upravený na pampeliškový med nebo sirup
- Jako čaj a odvar
Čerstvá pampeliška
- Před využitím se stvoly s květy důkladně umyjí, pak se květy otrhají (lze je využít na pampeliškový med) a stvoly se pojídají.
- Denní jarní mistička čerstvé pampelišky je prevencí před mnohými nemocemi.
- Denně zkonzumovaných pět až šest stvolů pampelišek pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě).
- Diabetici by měli denně sníst až deset stvolů po celou dobu kvetení pampelišky.
- Při oteklých a zduřených žlázách se ideální kúra s čerstvými stvoly po dobu 4 týdnů.
- Často nemocní, unavení a oslabení lidé, osoby s nalomenou imunitou by si měli každoročně udělat čtrnáctidenní kúru s čerstvými stvoly pampelišky.
Čaj a odvar
Čaj z pampelišky pročišťuje celý organismus, játra i trávicí systém. Mimoto čaj a odvar ředí krev a detoxikuje tělo, čili odvádí škodliviny z těla ven. Odvar z kořene a stvolů pampelišky také funguje jako zkrášlující kosmetika – omývání obličeje, krku, dekoltu i rukou zkvalitní pleť, regeneruje ji a rozjasní. Na kožní obtíže pomohou také obklady.
Čaj a odvar připravíte z 1 vrchovaté čajové lžičky kořene, který necháte na noc v 1/4 litru studené vody, druhý den zahřejete do varu a poté scedíme. Pijte po doušcích půl hodiny před a po snídani a před obědem.
Kořen pampelišky
Ten je dle odborníků nejvíce užitečný, i když užitečné a léčivé látky obsahuje celá rostlina. Nejvíce se jich však kumuluje právě v kořenech pampelišky. Kořen lze využít jak čerstvý, tak i usušený, přičemž z usušeného lze po upražení a rozemletí připravit pampeliškovou mouku. Tu lze pojídat, luhovat a pít jako čaj nebo přidávat do pokrmů.
Pampeliškový sirup
Má stejné účinky jako čaj či čerstvě konzumovaná pampeliška. Výhodou je, že jej lze uložit a využít v době, kdy již pampeliška nekvete. Připravíte jej z květů pampelišky. Do 1 litru studené vody dejte dvě vrchovaté polévkové lžíce květů a pomalu zahřejte do varu. Nechte projít varem, hrnec odstavte a nechte odstát přes noc. Druhý den šťávu sceďte přes síto, nechte okapat a květy rukou vymačkejte. Do šťávy přidejte 1 kg přírodního cukru, půlku citronu nakrájeného na plátky. Poté prohřívejte od varu na slabém ohni cca ½ hodiny a průběžně míchejte. Pak slijte do uzavíratelných sklenic. Sirup je výborný namísto džemu a marmelády na chléb a pečivo s máslem. Nebo samotný na lžičku.
Pampeliškový med
Jako včelí med je i on zdravý právě díky obsahu látek v pampelišce. Potřebujete na něj cca 300 květů, což je zhruba 250 gramů. Sbírejte je někde v zeleni daleko od silnice, železnice a mimo frekventovaných míst. Sbírejte ideálně před polednem, protože v té době jsou květy nejvíce rozvité. Doma je důkladně properte a zbavte tak případného hmyzu.
Proprané květy nechte okapat, dejte je do hrnce, přidejte šťávu ze dvou citronů a 1 litr vody. Velmi krátce od varu na slabém ohni cca 5 minut povařte. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti. Poté sceďte, přidejte 1,5 kg cukru a znovu maximálně 30 minut na slabém ohni povařte. Nechte opět do druhého dne stát, pak přelijte vše přes čisté plátno. Med vám postupně ztmavne do hnědé barvy. Na bílém talířku zkuste lžičkou, zda je zbarvený a táhne se jako med. V případě že nikoli, jej ještě povařte a nechte odstát přes noc. Dejte jej do sklenic a obraťte je víčkem dolů a nechte takto vychladnout. Uložte na tmavém a chladném místě.
Jak a kdy pampelišku sbírat?
Sbírejte kořen těsně před rozkvětem rostliny, tedy v březnu a dubnu, nať s kořenem také v březnu a dubnu a listy v květnu až září.
Tak co, zkusíte letos pampelišku využít? Sirup a med děti milují pro jejich lahodnou a sladkou chuť, a tak se konzumaci bránit nebudou. A vy prospějete nejen jejich zdraví, ale i svému. A co takhle vyzkoušet pampelišku jako zkrášlující kosmetiku?