babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Miminko > Kojení a výživa > Mateřské mléko > Mléčný tuk – důležitý zdroj energie pro nejmenší
Mléčný tuk – důležitý zdroj energie pro nejmenší
Stále více se diskutuje o významném vlivu časné výživy na zdraví dětí v dospělosti. Pro správný růst a vývoj dítěte je neodmyslitelná vyvážená strava se zastoupením všech důležitých složek – tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek.
Velmi často se stává, že maminky z obavy, aby jejich děťátko netrpělo obezitou, mají tendenci odmalička své dítě krmit nízkotučnými potravinami a chrání je před jídly připravovanými na tuku. A právě to je chyba. Dítě tuky potřebuje pro správný růst a vývoj. Tuky jsou také významným zdrojem energie. Nevyřazujte tedy z dětského jídelníčku tuky úplně.
Kojené děti obvykle dostávají dostatek všech živin včetně mléčného tuku prostřednictvím mateřského mléka, které je pro výživu nejmenších to nejlepší. Až 50 % energetického příjmu kojence je zajištěno právě z tuků.
Děti, které nemohou být kojeny, získávají dostatek energie a důležitých živin prostřednictvím náhradní mléčné výživy. V posledních letech převažuje tendence zařazovat do jídelníčku vyšší podíl rostlinných tuků na úkor živočišných. Nicméně, úplné vyřazení živočišných tuků z jídelníčku kojenců a dětí není z výživového hlediska žádoucí. V kojenecké výživě by se tedy měla využívat kombinace rostlinných a živočišných tuků zejména mléčného tuku.
Snahou výrobců kojenecké mléčné výživy je co nejvíce se přiblížit složení mateřského mléka. Kojenecká mléčná výživa by tedy měla po vzoru mateřského mléka obsahovat také mléčný tuk, tuk živočišného původu. „Mateřské mléko obsahuje 3 – 5 % mléčného tuku, který tvoří až polovinu energetického příjmu,“ říká MUDr. Veronika Cirmanová a dodává:
„Mléčný tuk se vyznačuje velmi dobrou stravitelností díky vyššímu obsahu mastných kyselin s krátkým a středně dlouhým uhlíkatým řetězcem. Kromě toho, že je významným zdrojem energie, je také důležitý pro vstřebávání vitaminů A, D, E a K rozpustných v tucích.“ Mateřské mléko se stalo inspirací i pro vytvoření kojeneckého mléka Sunar, které jako jediné na českém trhu obsahuje významnější množství mléčného tuku. Velmi důležitým faktorem je pro kojence i chuť mléka, která je jednou ze základních podmínek získávání potřebného výživového návyku na mléko. Mléčný tuk se významnou měrou podílí na senzorických vlastnostech obnoveného mléka – dodává mu lahodnou mléčnou chuť bez potřeby zvýrazňovat chuť přidáváním mléčného aroma, což připívá k jeho dobrému přijímání kojenci a dětmi. Díky obsahu mléčného tuku je Sunar dětmi velmi dobře přijímán.
Více na mlecnytuk.cz