babyweb.cz > BABYWEB 2021 > PR články > Jaké potraviny jíst v těhotenství a kterým se naopak vyhýbat?
Jaké potraviny jíst v těhotenství a kterým se naopak vyhýbat?
Těhotenství je krásným, ale také velice náročným obdobím. Patří k němu i přísnější nároky na stravování. Najednou totiž neberete ohled pouze na sebe, ale také na vývoj miminka.
Že jíte za dva? Přejídání je chybou
Mnoho nastávajících maminek se během těhotenství začne nezřízeně přejídat. Oblíbenou omluvou je, že maminka jí za dva. Často jde o nekvalitní stravu – fast food, sladkosti a další potraviny s nízkou výživovou hodnotou z hlediska mikronutrientů.
Právě vitaminy a minerály jsou tím, na co by se těhotné ženy měly zaměřit. Během těhotenství totiž není potřeba zdvojnásobit konzumaci stravy jako takové. Je ale důležité výrazně zvýšit příjem látek důležitých pro vývoj plodu.
Jde zejména o kyselinu listovou, vápník, hořčík, železo a vitaminy B, C a D. Opomenout nemůžeme ani bílkoviny a tuky. Ze sladkostí a smažených či instantních potravin ale potřebné živiny nezískáte ani v případě, že takového jídla budete jíst mnohem více než dosud.
Chcete trochu zhřešit a dát si sladkou pochutinu? Místo zákusků a čokolád raději vsaďte například na lyofilizované ovoce, které je zbaveno vody, ale zachovává si všechny živiny. Jde tak o sladkou pochoutku, která je přitom při střídmém „uzobávání“ zdraví prospěšná.
Jaké potraviny jíst v těhotenství?
Klíčem ke zdraví je vždy rozmanitá strava a preference kvalitních čerstvých surovin. Těhotenství v tomto směru nijak nevybočuje.
Je proto důležité konzumovat dostatek zeleniny. Kvůli kyselině listové zařaďte do jídelníčku brokolici, špenátové listy, salátové listy, květák nebo červenou řepu a ředkvičky.
Kvůli vápníku jsou zase vhodné mléčné výrobky. Mluvíme o jogurtech, kefíru, mléku a sýrech bez plísně.
Železo i další minerály a bílkoviny získáte z masa – drůbežího, vepřového i hovězího. Zařadit můžete i ryby, pozor ale na ty mořské s vyšším obsahem rtuti.
Další skvělou volbou jsou nejrůznější druhy oříšku a luštěniny. V neposlední řadě si můžete dopřát oblíbené ovoce v přiměřeném množství.
Kterým potravinám se v těhotenství vyhnout?
Mnoho pokrmů, které si běžně užíváme doma a v restauracích, je během těhotenství zapovězeno. Pravděpodobně nejznámějším příkladem je alkohol, který může mít negativní dopady na vývoj plodu.
Kromě toho ale musíte vyřadit i potraviny, které mohou způsobit intoxikaci nebo bakteriální problémy. Během těhotenství proto musíte vyřadit následující:
- plísňové síry
- nepasterizované varianty některých potravin (např. mléko, sýry jako parmezán)
- syrové maso (např. tatarák z hovězího, tuňáka či lososa)
- mořské plody
- syrová vejce a výrobky z nich (včetně nepečených dezertů, např. tiramisu)