babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Batole > Výživa > První příkrmy > Cukr a sůl ve stravě batolat – zaměřte se na etikety
Cukr a sůl ve stravě batolat – zaměřte se na etikety
Kojená miminka dostávají dostatečnou dávku soli i cukru přes maminku, tedy mateřské mléko, které je pro dítě vždy tou nejlepší variantou, pokud je to možné.
Ve chvíli, kdy dětem začneme nabízet již samostatné jídlo, je důležité, aby minimálně do 1 roku nebyl pokrm přisolovaný ani přislazovaný. I po roce ovšem platí, že se solí i cukrem bychom měli zacházet velice obezřetně a když už malinko solit, tak vždy pouze u vaření, aby se sůl natrávila a byla pro tělo stravitelnější. Na stůl sůl na dosolování už nepatří.
Důvodem je nedostatečná vyzrálost ledvin, které si s ní v raném věku ještě neumí poradit, zrovna tak, jako slinivka s cukrem.
Proto je důležité, abychom pečlivě sledovali etikety a nutriční zastoupení jednotlivých složek, a potraviny obohacené solí či cukrem nebo jakýmkoli sirupem na bázi glukózy nebo co snad nejhůře umělými sladidly, vůbec nekupovali.
Vyhýbat bychom se měli i velmi populárním snídaňovým cereáliím, ale i oblíbeným jogurtům, cereálním tyčinkám, kečupům, různým omáčkám či hotovým polévkám, které obsahují nejenom hodně cukru, ale i soli. Bohužel právě dětská strava je na sůl i cukr velmi bohatá.
U dětí samozřejmě není prokázané jako u dospělých, že vyšší příjem soli ovlivňuje krevní tlak, ale u dětí narůstá počet těch, které již v kojeneckém věku čelí problémům s obezitou, zkaženými zoubky či astmatickými projevy. A to je jenom začátek problémů. I narůstající počet malých diabetiků je přímo alarmující!
Co je důležité je přiznat si, že stravovací návyky vznikají doma. Ty s dětmi porostou dále do dospělosti. A otázka zvýšených chutí na sladké či slané je jen naučený vzorec chutí, který odpovídá tomu, co dítě na svůj talíř pravidelně dostává.
Abychom se vyhnuli nepříjemným situacím, je dobré mít vždy něco vhodného při ruce. Doslazovat můžeme přirozeně sladkými potravinami, např. Ovocem, ideálně bobulovitým jako jsou maliny, borůvky, jahody, které obsahují relativně malé množství cukrů, ale sezónně i broskev, meruňky, švestky, hrušky atd.
Velmi dobře u dětí funguje i dochucování pravou vanilkou, skořicí, perníkovým kořením, to děti přímo milují. Jídlo je hra plná fantazií, takže se nebojte a pusťte se s dětmi do tvoření zeleninovo-ovocných obrázků, které z talíře zmizí NATOTATA!