Chcete mít doma „Einsteina“? Jezte ryby…

…říká jedna paní gynekoložka maminkám.

A ono na tom něco je.

Ryby, zejména ty tučné mořské, jsou pro člověka důležitým zdrojem mnoha látek: vitaminů, minerálů, jódu, ale i dávají nám i mnohem víc. Látky, které jinde v potravě hned tak nenajdeme, a pro vývoj člověka a jeho „člověčí bytí“ jsou nesmírně důležité. Rybí tuk obsažený v mase tučných mořských ryb je totiž nejbohatším zdrojem nenasycených mastných kyselin – tzv. omega-3.

A věřte, nevěřte, omega-3 s vývojem mozku pekelně souvisí. Aby ne, když mozek je z cca 60 % tvořený tuky, a proto, aby se nám správně vytvořil, potřebujeme ty správné stavební kameny. Složení tuků v mozku je však velmi specifické, 20-25 % šedé kůry mozkové tvoří omega-3 nenasycená mastná kyselina dokosahexaenová (zkráceně DHA).

DHA není jen nejdůležitějším stavebním kamenem, ale podílí se též na vedení impulzů v nervové soustavě. Je tím pádem nemírně důležitá pro schopnost reagovat na podněty i pro rychlost s jakou reagujeme. Další klíčovou roli hraje při vývoji zrakového nervu a nese si tedy logicky svůj díl zodpovědnosti při propojení motorických dovedností s viděním, koordinaci ruka – oko. Suma sumárum: dostatečná koncentrace DHA v krvi matky je tedy důležitá pro rozvoj očí a budoucích intelektuálních schopností plodu.

Od druhého trimestru dochází k bouřlivému růstu mozku a výrazně stoupá spotřeba DHA u plodu. Budoucí malý človíček si DHA neumí vytvořit, nemá pro to dostatečné množství enzymů, a je proto v plném rozsahu je závislý na tom, co mu poskytne tělo matky. A to i po celou dobu kojení.

Tuky v mateřském mléce jsou tedy pro kojené dítě nejen vydatným a potřebným zdrojem energie, ale též důležitou složkou pro vyzrávání tkání, především mozku. Nenasycené mastné kyseliny omega-3 v mateřském mléce tvoří celých 57 % všech tuků! Tento obsah ale kolísá a velmi souvisí se stravou matky. V posledním období se tato oblast velmi sleduje a ukazuje se, že u dětí žen, které měly dostatečný příjem ryb v průběhu těhotenství a kojení, se vyskytuje menší riziko vzniku hyperaktivity, poruch soustředění, učení a paměti, než u dětí, jejichž maminky po dobu těhotenství tučné ryby nekonzumovaly. Podobné závěry se vztahují i k IQ, kde je vyšší předpoklad IQ dětí těch matek, jež do svého jídelníčku zařazovaly právě mořské ryby, případně samotné omega-3 (DHA).

Maminka má tedy co dělat, aby pokryla potřebu dvou organismů. A to jak na konci těhotenství, tak i při kojení. V přírodě je totiž vše nastaveno tak, aby nový život dostal maximum, pro svůj vývoj. A narozené miminko je „velký rváč“, bere si co může…A pokud nemá maminka dostatečný přísun omega-3 stravou, může strádat, DHA se z jejich mozkových struktur začne vyplavovat do krve, aby prostřednictvím mléka uspokojila potřeby nového života. Proto i z pohledu ochrany maminky, např. před poporodními změnami nálad a úzkostmi odborníci doporučují zvýšený příjem omega-3 DHA i kojení. Pokud nemáte příležitost si alespoň 2x týdně dopřát porci tučné mořské ryby, vsaďte na kvalitu a dopřejte si víc.

Více informací na http://www.femibion.cz/produkty/dha

Autor: Merck

30.5.2011 3:39 | autor: Komerční prezentace

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist