babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Nákupy > Nákupy pro batolata > Co musí mít > BioAbecedář Hanky Zemanové
BioAbecedář Hanky Zemanové
Dlouho očekávaná nová kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.
Co je to špaldová mouka a jak ji používat?
Jaký je rozdíl mezi celozrnným a vícezrnným pečivem?
Proč je biokuře dražší? A je opravdu i lepší?
Jaké sladkosti jsou pro děti nejvhodnější?
Jak uvařit luštěniny, aby vás nenadýmaly?
Jak rozpoznat a nakoupit nejkvalitnější mléko, maso či zeleninu?
Je zdravější máslo, nebo margarín?
Jíst, či nejíst maso?
Co je to bedýnkování a kde najít svého farmáře?
Čím vším se dá sladit místo cukru a jak?
Co je to quinoa, cizrna, kamut, rýžové mléko či konopný olej?
Jsou biopotraviny opravdu zdravější?
Odpovědi na všechny tyto a mnoho dalších otázek najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory auyrvédy a makrobiotiky.
Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat.
V receptové části kniha přináší spoustu vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny. Vyzkoušejte třeba čočkovo-dýňovou polévku, cizrnu s rajčatovou omáčkou, pomazánku z červené čočky, těstovinový salát s uzeným tempehem, pohankovo-špaldové palačinky s cibuládou nebo třeba jahelné bramboráky se lněným semínkem, švestkovo-mandlové kuličky.
Část plná eko- a biokontaktů je samostatnou informační přílohou, obsahující užitečnou reklamu, důležité kontakty, tipy na zajímavé knihy, informační zdroje, odkazy na výzkumy apod.
● Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio ● Kompletní průvodce světem biopotravin ● Odpovědi na mnohé otázky ohledně výživy ● Rady, jak rozpoznat potraviny vysoké kvality ● Přehled vybraných biopotravin na trhu, rady pro jejich nákup a použití v kuchyni ● Přes 60 vyzkoušených receptů a jejich variací
O autorce
Mgr. Hanka Zemanová založila PRO-BIO ligu, pobočku Svazu ekologických zemědělců zaměřenou na osvětu v oblasti ekologického zemědělství a biopotravin. Se svým mužem založila společnost Albio, po jejímž prodeji vybudovali Biopekárnu Zemanku. Hanka je odbornicí na biovaření, autorkou úspěšné Biokuchařky a maminkou tříleté Natálky.
Na odbornou správnost dohlédla Mgr. Margit Slimáková, poradkyně pro výživu a wellness s více než dvacetiletou praxí získanou především v ČR, Německu, Číně, USA a Francii.
Fotografie Alena Hrbková a Jakub Salvet