babyweb.cz > BABYWEB 2021 > Miminko > Zdraví miminka > Ekzém > Atopický ekzém a výživa
Atopický ekzém a výživa
Hanka má osmiměsíčního syna, kterému před dvěma měsíci diagnostikovali mírnou formu atopické dermatitidy (měl sušší kůžičku a občas pupínek na líčku). Hanka malého stále kojí a paní doktorka jí doporučila relativně přísnou dietu…
V prvním roce života dítěte považujeme úpravu výživy kojící matky a kojence s atopickým ekzémem za velice významnou. Snažíme se předejít preventivní dietou vzniku potravinové alergie. Později již význam diety slábne a je dosti individuální.
V prvých 6–9 měsících je velice důležité kojení dítěte, ale matka by měla dodržovat dietu s vyřazením potravin, které nejčastěji působí alergické reakce. Prvý nemléčný příkrm doporučujeme zavádět postupně, až od ukončení 6. měsíce. K přípravě příkrmu se vybírají potraviny s nižší pravděpodobností vzniku alergické reakce.
Hypoalergenní výživu matky a dítěte je vhodné dodržovat až do jednoho roku. Potraviny, které je nutné během této doby vynechat u kojence, uvádí tabulka níže. U maminky, která kojí, jsme jen o něco méně přísní.
Po 12. měsíci přecházíme pomalu k běžné stravě batolat a vynecháváme jen potraviny, které vyvolávají alergické reakce nejčastěji (kakao, čokoládu, ořechy, mandle, mák, ryby, citrusy, kiwi, rajčata, papriky, plísňové sýry). Stravu nekořeníme a nepodáváme ani příliš kyselé a pikantní potraviny (hořčici, nakládanou zeleninu), protože zvyšují svědivost kůže. Z mléčných výrobků přednostně doporučujeme konzumaci tvrdých sýrů a kysaných mléčných výrobků ve stoupajících dávkách. U většího dítěte postupujeme již zcela individuálně a povolujeme všechny potraviny, které přímo ekzém nezhorší.
Pokud vznikají po kontaktu některého jídla s pokožkou okolo úst červené skvrny, jsme s podáváním této potraviny (většinou jsou to některé druhy ovoce nebo zeleniny) velmi opatrní. Podáváme ji nejprve jen v malém množství a sledujeme, zda se nezhorší ekzém či nesvědí kůže, zda dítě nebolí bříško nebo nemá průjmové stolice.
Pokud dítě potravinu snáší dobře a problém je jen ve větší citlivosti pokožky při dispozici k ekzému, pak většinou stačí před každým jídlem namazat okolí úst dítěti mastnějším krémem, který zabrání většímu podráždění v místě kontaktu s jídlem.
Potraviny, které doporučujeme vynechat v kojeneckém jídelníčku při atopickém ekzému:
- všechny citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve,
- bobulovité ovoce (rybíz, angrešt, jahody, maliny, ostružiny),
- všechny druhy ořechů, mandle, všechna semínka, mák, fíky, datle,
- rajčata, papriky, celer, petržel, ředkev, ředkvičky, křen,
- kyselé zelí, nakládanou zelenina, luštěniny, česnek, cibuli,
- exotické koření (např. vanilka, skořice, kari), řeřichu, bazalku, kečup, hořčici,
- vejce (povolujeme individuálně v pečivu), kravské mléko (nahrazujeme HA mlékem), individuálně povolujeme zakysané výrobky a tvrdé sýry od 9. měsíce při zlepšení ekzému,
- ryby, mořské produkty, uzeninu, maso „velkých zvířat“.